Venstre sætter to kvinder i spidsen for folketingsgruppen

Karen Ellemann bliver som ventet Venstres nye gruppeformand, mens Britt Bager bliver ny politisk ordfører.

Britt Bager ankommer til Venstres gruppemøde, hvor hun er blevet valgt til posten som partiets politiske ordfører. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Efter gårsdagens ministerrokade har Venstre i dag også rokeret rundt i folketingsgruppens ledelse. To kvinder sætter sig på de to centrale poster som gruppeformand og politisk ordfører.

Britt Bager bliver politisk ordfører, mens Karen Ellemann som ventet efter indstillingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen bliver partiets nye gruppeformand.

Posten som politisk ordfører blev ledig, da Jakob Ellemann-Jensen i går blev miljø- og fødevareminister, mens der skulle skiftes ud på gruppeformandsposten, fordi Søren Gade forlader Christiansborg og stiller op til Europa-Parlamentet til næste år.

- Jeg kan bidrage til, at Venstres folketingsgruppe – stærke som vi er – er fuldstændig i kamptøjet og klar til at gå ud og vinde det næste folketingsvalg, så vi sikrer, at vi også fremadrettet har Venstre i regeringen, siger Karen Ellemann.

- Det er vigtigt, at hele folketingsgruppen er kampklar og fuldstændig klare i mælet om, hvad vores politik og visioner er. Det skal en gruppeformand håndtere, orkestrere og sørge for, at vi alle er i topform, tilføjer hun.

Den 48-årige politiker har været medlem af Folketinget siden 2007 og har haft flere ministerposter - først som indenrigs- og socialminister i 2009 og senest som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Den post gav hun i går videre til partifællen Eva Kjer Hansen.

Ved samme lejlighed indstillede statsministeren Karen Ellemann til posten som Venstres gruppeformand - en tung post, der udover at lede gruppemøderne også har kontakten til statsministeren og er bindeled til regeringen.

- Det er indiskutabelt en fordel, at jeg har siddet som minister i nu efterhånden mange år, siger Karen Ellemann.

Britt bager fik besked i nat

Britt Bager har ikke det samme politiske CV bag sig. Hun er blevet valgt som politisk ordfører efter mindre end tre år som folkevalgtChristiansborg.

- Jeg er meget stolt og ydmyg. Jeg har stor respekt for dem, der går ind i politik i en tidlig alder og bruger deres liv på Christiansborg. Jeg tror også, at os, der kommer udefra, har en erhvervserfaring og har haft fingrene nede i noget helt andet, kan byde ind med noget andet, siger hun.

Som politisk ordfører bliver hun Venstres frontkæmper i centrale politiske spørgsmål og hende, medierne ringer op til for at få en kommentar til Venstres seneste meningsmålinger.

- Jakob Ellemann-Jensen har været en fremragende politisk ordfører, og det er nogle store sko, jeg kommer til at udfylde. Men jeg kommer ikke til at udfylde hans sko, jeg kommer til at tage mine egne sko på, og derfor bliver det mit præg, der bliver sat på det fremover.

- Venstre er jo stadigvæk Venstre, men Britt er Britt, og Jakob er Jakob. Så der vil selvfølgelig være nogle nuanceforskelle. Men vi repræsenterer det samme parti, så vi har det samme politiske DNA, siger Britt Bager.

Det er statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har indstillet Britt Bager til posten, som der var flere andre kandidater til. Hun fik meldingen klokken tre i nat.

Den 41-årige nyklækkede politiske ordfører blev valgt ind i Folketinget ved det seneste folketingsvalg i 2015. Hun har været medieordfører, kulturordfører, idrætsordfører og boligordfører.

Hun har tidligere arbejdet som presse- og kommunikationskonsulent i Skatteministeriet og som politisk konsulent for Venstre på Christiansborg. Fra 2000 til 2010 var hun stewardesse hos SAS.