Venstre skifter holdning: EU-borgere må godt få børnecheck

Dansk Folkeparti og Konservative ryster på hovedet over regeringspartiets beslutning om at fastholde børnecheck til EU-borgere.

Borgerlige bank til Venstre for børnecheck. Venstre kaldte den tidligere regerings administration af børnecheck til EU-borgere efter EU-reglerne for skandaløs. Nu gør Venstre det samme. K og DF er sure. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Venstre vil fortsat administrere reglerne om børnecheck, således at EU-borgere også har adgang til ydelsen.

Det fremgår af bemærkningerne til et lovforslag, som regeringen i sidste uge fremsatte. Lovforslaget strammer ellers flygtninges mulighed for at få del i midlerne, men med den nuværende administration af reglerne kan EU-borgere få adgang til børnechecken efter de gældende EU-regler.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tordnede ellers mod den daværende SR-regering for at gøre netop det for lidt over et år siden, hvor han kaldte det ”skandaløst”, at den daværende regering var begyndt at udbetale børnechecken til EU-borgere efter EU-kommissionen havde givet Danmark en påtale.

- Vi må jo nok erkende, at vi sidste forår stødte på nogle udfordringer i EU-systemet omkring optjeningsprincippet, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

I foråret 2014 ønskede Venstre, sammen med de resterende borgerlige partier, at få ændret administrationen af loven, således at EU-borgere igennem en 2-årig optjeningsperiode skulle gøre sig fortjent til at modtage børnechecken. En sag man dengang var klar til at indbringe for EU-Domstolen.

Skatteministeren kaldes i samråd

I regeringens parlamentariske grundlag – partierne Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkepart – har de kun hovedrysten til overs for den beslutning. DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær, kalder Venstres beslutning for ”noget af en kovending” og vil nu kalde skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd i sagen.

- Det er jo noget bemærkelsesværdigt, men også noget, man har set før: ’Med det samme man kommer ind på ministerkontorerne, så får man pludselig en anden holdning’, siger Dennis Flydtkjær til DR Nyheder.

Han siger samtidig, at en uenighed som den, der nu tydeligt viser sig her, er medvirkende årsag til, hvorfor Dansk Folkeparti ikke gik med i regering.

I Dansk Folkeparti mener vi, at man skal stå fast på lov til at have et optjeningsprincip, så man ikke får børnecheck fra dag 1, når man kommer til Danmark.

K: Venstre må selv forsvare sig

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, vil ikke pege fingre af Venstre, men undrer sig over Venstres nye standpunkt.

- Jeg synes, det er mærkværdigt. Venstre og Konservative stod skulder ved skulder i kampen for, at man for at nyde noget i det danske samfund også skulle yde noget i det danske samfund. Derfor kæmpede vi for et optjeningsprincip, så man var med til at bidrage til samfundet, før man modtog fra samfundet, siger Brian Mikkelsen til DR Nyheder.

For et år siden stod de to partier med Brian Mikkelsens ord skulder ved skulder i kampen for at udfordre kommissionen på spørgsmålet. Det gør de ikke længere, mener den konservative ordfører, der dog ikke mener, at det får en umiddelbar konsekvens for Venstre.

- Vi havde en fælles holdning for et år siden. Den holdning ser det ud til, at Venstre ikke har længere. Den holdning må de selv forklare og forsvare, siger han.