Venstre-stemmesluger: De åbenlyse skænderier fik baglandets tålmodighed til at slippe op

Søren Gade bakkede op om Lars Løkke Rasmussens formandskab, men understreger, at baglandet nu har talt.

Ifølge Søren Gade skabte Lars Løkke Rasmussens udmeldinger under valgkampen et magtvakuum i Venste, som Kristian Jensen forsøgte at udfylde.

Baglandet har diskuteret, talt og er kommet frem til den konklusion, at der skal nyt blod til i Venstre.

Sådan siger Søren Gade, der var en af Venstres helt store stemmeslugere ved Europaparlamentsvalget i maj, efter at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen har trukket sig fra deres poster som henholdsvis formand og næstformand i Venstre.

- Når de er kommet til den konklusion, så bakker jeg selvfølgelig op om det. Men jeg kan godt forstå, at det er en underlig dag for Lars og for Kristian i dag.

- Det er en skelsættende dag, hvor gode venner skal til bilen og køre ud til Kristian eller Lars. Det er en hård dag at komme igennem, og det er i hårde tider, at man kender gode venner.

Formandskabets afgang kommer, efter flere ugers debat om hvem der skal stå i spidsen for det borgerlige parti.

Under valgkampen op til folketingsvalget udgav Lars Løkke Rasmussen en bog, og i den luftede han muligheden for at danne en SV-regering for at holde partierne på yderfløjene udenfor indflydelse.

- Det er min vurdering, som kan lyde helt forkert i nogles ører, at Lars med den bog i valgkampen får sendt et signal om, at hvis han ikke fortsætter som statsminister, så er han på vej ud, siger Søren Gade.

'Kristian forventede at blive ny høvding i klanen'

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, udelukkede at danne regering med Venstre, og Venstre mistede efterfølgende nøglerne til både Statsministeriet og ministerposterne efter valget.

Ifølge Søren Gade skabte det et magttomrum i partiet, som Kristian Jensen fyldte ud.

- Der er et vakuum i 10 uger, hvor Kristian fylder det vakuum ud, fordi han har en forventning om, at han skal være ny høvding i klanen, siger Søren Gade.

I starten af august tog Kristian Jensen i et interview i Berlingske afstand fra sin egen formands udtalelser og affejede ideen om at gå til valg på at danne en regering hen over midten.

- Det bliver anstød til, at man prøver at slå Kristian Jensen ihjel som næstformand, siger Søren Gade.

Se en rørt Kristian Jensens møde med pressen i videoen her:

Kristian Jensens udtalelse vakte stor intern kritik, og ved partiets sommergruppemøde rejste Venstre-veteranen Claus Hjort Frederiksen sig og opfordrede Kristian Jensen til at vinke farvel til posten som næstformand.

Efterfølgende har blandt andet Venstre-borgmestre og kommuneformændene i Region Midtjylland direkte opfordret både formand og næstformand til at trække sig.

- Jeg er med Kristian. Vi går til valg på et borgerligt-liberalt projekt, og hvis yderfløjene skal væk, kan en SV-regering måske på et tidspunkt komme på tale. Men det kan aldrig nogensinde i min optik komme på tale at gå til valg på at danne en SV-regering, siger Søren Gade.

Efter valget opfordrede Søren Gade til at skrinlægge alle tanker om et formandsopgør i partiet. Men sådan er det ikke gået, og det må man respektere, mener han.

- Baglandet ønsker en ny ledelse, og så må vi som valgte politikere bukke og sige, at vi er enige. Det er trods alt baglandet, der slider for at få valgt os ind som byrødder, i Folketinget og andre steder.

- Man skal tage det her som udtryk for, at organisationens tålmodighed slap op. De åbenlyse skænderier i formandskabet ville man gøre op med en gang for alle, siger han.

Politik før personer

Lars Løkke Rasmussen forlod partiets hovedbestyrelsesmøde i formiddag, hvor han trak sig som formand med øjeblikkelig virkning.

Kort efter meddelte Kristian Jensen, at også han opgiver sin andel i formandskabet i partiet - dog ikke med øjeblikkelig virkning.

Det betyder, at Kristian Jensen kommer til at fungere som formand i partiet frem til den 21. september, hvor Venstre afholder sit ekstraordinære landsmøde, hvor der skal vælges formand og næstformand.

Men der er mange ting, der skal falde på plads, inden det møde bliver afholdt.

- Personer fylder meget, men det er en mission, vi er på, og det er Danmark. Personer er altid interessante, men det er kursen, der skal lægges for borgerne i Danmark, siger Søren Gade og fortsætter:

- Jeg håber bare, at der bliver set på politik: Hvor skal Venstre stå på blandt andet EU, indvandring og landbrug? Der er mange ting, vi skal nå at diskutere, inden vi kommer frem til det ekstraordinære landsmøde den 21. september.

Han afviser samtidig, at han kommer i spil som ny formand for partiet.

- Til stor glæde for mange og til irritation for få så indgår jeg ikke i den pulje. Så der er ikke noget at frygte. Jeg melder mig ikke på banen, siger han.