Venstre støtter dobbelt statsborgerskab

Oppositionspartiet vil nu hjælpe udlandsdanskere til at have tilknytning ude og hjemme.

Venstre går nu ind for dobbelt statsborgerskab, siger indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen. Partiet vil ikke tvinge udlandsdanskere, der vil integrere sig, til at kappe båndene hjemtil.

Det skal være muligt for udlandsdanskere at blive statsborgere, hvor de bor, uden at de tvinges til at kappe båndene hjemtil. Det er der nu bred politisk opbakning til.

Venstres folketingsgruppe har nemlig besluttet, at partiet går ind for dobbelt statsborgerskab.

- Det er en rejse, vi har været på, siger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen til DR Nyheder.

Foghs søn blev amerikaner

Venstres manglende opbakning til dobbelt statsborgerskab blev udstillet, da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens søn Henrik Fogh Rasmussen i 2010 blev amerikansk statsborger, men samtidig måtte opgive sit danske statsborgerskab.

Partiet har længe været splittet, men i takt med globaliseringen har flere peget på, at det er problematisk at tvinge udlandsdanskere til at vælge mellem Danmark og landet, hvor de bor:

- Det er der rigtigt mange af dem, der har rigtigt svært ved. For de føler sig som danske, samtidig med at de er amerikanere, australiere, eller hvad de nu er blevet, siger Jan E. Jørgensen.

Med i regeringsgrundlag

Socialdemokraterne, Radikale og SF har med i deres regeringsgrundlag, at Danmark skal tilllade dobbelt statsborgerskab. Og justitsminister Morten Bødskov glæder sig over muligheden for at få bredt flertal bag den beslutning:

- Det er klart, at jo bredere det er, jo længere tid holder det selvfølgelig også, siger Morten Bødskov til DR Nyheder.

Ser på juridiske problemer

Regeringen er dog først klar med en lov til efteråret. For en arbejdsgruppe af embedsmænd er i gang med at se på juridiske problemer.

- Når det handler om statsborgerskab, så er det jo reguleret efter Danmarks grundlov. Så det er forholdene til den og forholdene til Danmarks internationale forpligtelser, som det er nødvendigt at få belyst, forklarer justitsministeren.

20 ud af de 27 EU-lande tillader i øjeblikket dobbelt statsborgerskab - fuldt ud eller med nogle restriktioner. Så problemerne kan løses, mener Jan E. Jørgensen, der kommer med denne opfordring til regeringen:

- Få lidt fremdrift i det her, så vi kan få et lovforslag igennem Folketinget.

Der er mere om dobbelt statsborgerskab og Venstres udlændingepolitik i Politisk debat på P1 lørdag 16.03. Her er Jan E. Jørgensen ugens gæst.

FacebookTwitter