Venstre tager føringen i EU-valgkamp

Hver tredje vælger er stadig i tvivl, men Venstre får størst opbakning i ny meningsmåling forud for europaparlamentsvalget.

Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs, er glad for ny måling, der sender Venstre til tops. Men det er stadig tidligt i valgkampen, siger hun.

Både landspolitisk og i kampen om at vinde europaparlamentsvalget til maj, ser det lige nu bedst ud for Venstre.

Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for DR, som dog også viser, at 31 procent af alle vælgere endnu er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds den 25. maj.

Hvis man ser bort fra tvivlerne, står Venstre lige nu til at få 25 procent af stemmerne og er dermed det mest populære parti lige nu.

- Jeg glæder mig rigtig meget over den opbakning, som Venstre får i målingen, men det er vigtigt at understrege, at det er en måling, og der er stadig mange danskere, som er i tvivl, siger Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs.

Messerschmidt: De andre er gode til at lade som om, at de er EU-skeptiske

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er i Epinion-målingen lige store med 22 procent hver.

DF-spidskandidat Morten Messerschmidt glæder sig over målingen, men påpeger ligeledes, at der er lang tid til valget.

- Og vi har set i andre kampagner, at de andre partier er super gode til at fremstå som værende bekymrede for, hvor EU bevæger sig hen, mens de efter valget alligevel stemmer ja til stort set alt, der kommer fra Bruxelles, siger han.

Socialdemokraternes Jeppe Kofod har også travlt med at nedtone betydningen af meningsmålingen og mener ikke, at målingen "er så overraskende".

Velfærdsdebat bliver det store valgtema

De tre kandidater er ligeledes enige om, at den kommende valgkamps tema bliver spørgsmålet om danske velfærdsydelser til EU-borgere.

Debatten om børnecheck og dagpenge til EU-borgere, der kommer til Danmark, kører allerede for fuldt blus i medierne, og det vil den blive med ved, lyder vurderingen.

- Det her spørgsmål om EU's indflydelse på vores velfærdspolitik kommer til at spille en rolle hele vejen frem mod valget, mener Morten Messerschmidt.

- Det bliver et meget stort tema, siger Jeppe Kofod.

Folkebevægelsen er altid nervøs

Et godt stykke efter Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i målingen kommer de øvrige partier, hvor Radikale er tættest på med otte procent af stemmerne.

Folkebevægelsen mod EU står til syv procent, hvilket ikke med sikkerhed er nok til et mandat i parlamentet.

Spidskandidat Rina Ronja Kari mener dog, at syv procent på nuværende tidspunkt er et rimelig godt udgangspunkt for bevægelsen.

- På det her tidspunkt i valgkampen er jeg altid nervøs. Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig eller hvad der sker, og hvis man ikke er nervøs, så har man en usund tilgang til det, siger hun.

Rina Ronja Kari mener, at hendes største opgave i valgkampen bliver at gøre opmærksom på sig selv og Folkebevægelsen mod EU

- Vi er lidt mere usynlige mellem valgene, fordi vi ikke sidder i Folketinget, og det skal vi indhente i valgkampen, siger Rina Ronja Kari.

Her er hele meningsmålingen - korrigeret for de 31 procent, som fortsat er tvivlere. Valgresultat fra 2009 i parentes:

  • Venstre, 25 procent (20,2 procent)

  • Socialdemokraterne, 22 procent (21,5 procent)

  • Dansk Folkeparti, 22 procent (15,3 procent)

  • Radikale, 8 procent (4,3 procent)

  • Folkebevægelsen mod EU, 7 procent (7,2 procent)

  • SF, 6 procent (15,9 procent)

  • Konservative, 5 procent (12,7 procent)

  • Liberal Alliance, 3 procent (0,6 procent)

  • Andre partier/kandidat uden for partierne, 1 procent

Data er indsamlet fra d. 10/3 2014 til d. 13/3 2014. I alt har 2.060 respondenter deltaget i denne undersøgelse. Dette giver en statistisk usikkerhed på +/÷ 2,2 procentpoint.

Facebook
Twitter