Venstre truer regeringen: Hæv cigaretpriserne med mindst 20 kroner, ellers ...

Både Venstre og Konservative er klar til at lede efter et flertal uden om regeringen for at få cigaretpriserne hævet med mindst 20 kroner.

Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten vil alle hæve cigaretpriserne med mere end de 10 kroner, som Socialdemokratiet angiveligt lægger op til i et lækket notat. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I valgkampen var cigaretpriser et stort tema. Måske endda et lidt for stort tema i visse debatter, hvis man fulgte stemningen på sociale medier.

Men op til finanslovsforhandlingerne senere på efteråret begynder debatten nu at røre på sig igen.

I et internt notat, som Altinget er i besiddelse af, fremgår det angiveligt, at Socialdemokratiet kun lægger op til en gradvis afgiftsstigning på samlet set 10 kroner frem til 2023.

Men det er slet ikke nok, lyder det nu fra Venstres sundhedsordfører og tidligere sundhedsminister Sophie Løhde i en pressemeddelelse adresseret til statsminister Mette Frederiksen (S).

- En prisstigning på en pakke cigaretter bør træde i kraft allerede fra 1. januar 2020, og prisstigningen bør være på mindst 20 kroner per pakke, skriver de.

Hvis det ikke sker vil Venstre arbejde på at samle et flertal af partier uden om regeringen. Og det stopper ikke her:

- Desuden bør der kunne findes enighed blandt Folketingets partier om en række yderligere initiativer, der skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge. Det gælder bl.a. røgfri skoletid i grundskolen, på alle ungdomsuddannelser og efterskoler, tobak under disken, standardiserede cigaretpakker med videre, skriver de.

Kan de blive enige om 20 kroner?

For at finde et flertal uden om regeringen skal Venstre, regeringens støttepartier og andre interesserede dog blive enige om, præcist hvilket beløb en pakke cigaretter skal koste. Og det er ikke sikkert, det er så ligetil - men noget tyder på, at det heller ikke bliver umuligt.

Så sent som i tirsdags fremsatte Koservatives sundhedsordfører Per Larsen forslag om samme prisstigning. Også han er på vegne af sit parti klar til at organisere et flertal udenom regeringen.

- Det her er virkelig en lavthængende frugt i forhold til at forebygge lidelser fremadrettet - at vi undgår, at der er børn og unge, der går i gang med at ryge, siger han.

Konservative er klar til at hæve prisen til mere end 60 kroner, men det vigtigste er, at prisstigningen sker på én gang og ikke gradvist, som regeringen lægger op til i notatet.

- Hvis man bare hæver med to eller tre kroner om året, så lægger folk nok slet ikke mærke til det, siger Per Larsen.

Den udlægning er Radikale Venstre enig i. Partiet går efter 70 kroner, siger forebyggelsesordfører Nils Sjøberg til Altinget, men man kunne måske godt gå med til 60 kroner.

- For os drejer det sig ikke om penge, men om at få knækket kurven, så færre unge begynder at ryge. Og det kræver, at man kommer op på minimum 60 kroner for en pakke.

- Vi går efter 70 kroner, men 60 kroner er bedre end ingenting, siger han til mediet.

Både SF og Enhedslisten synes, ifølge Altinget, også, at 60 kroner er et godt leje for en pakke cigaretter. Og Konservative er også med på idéen:

I valgkampen ville Mette Frederiksen (S) ikke lægge sig fast på en specifik pris på cigaretter, men flirtede med tanken om primært at hæve priserne for unge mennesker, så de ikke begynder at ryge. Samtidig skal pensionister ikke rammes på pengepungen, men den idé er ifølge Skatteministeriet ikke mulig.

DR har kontaktet Sundhedsministeriet, der henviser til Finansministeriet. De har ingen kommentarer.

16:00: Opdateret med udtalelser fra Konservatives Per Larsen.