Venstre vil fjerne sjette SU-år, men det bekymrer de studerende

Studerende frygter mere pres, men ekspert ser ingen udfordringer med forslaget.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen vil fjerte det sjette SU-år i stedet give studerende mulighed for at tage SU-lån.

- Vi bruger flere penge på at forsørge studerende end at uddanne dem. Den balance vil vi gerne tippe.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der lufter et nyt forslag i dagens Berlingske, hvor partiet vil fjerne det sjette SU-år.

Man får som udgangspunkt SU i den tid ens uddannelse er normeret til. Men der er mulighed for at få SU i op til seks år, hvis man af en grund skulle blive forsinket.

Helt konkret vil partiet fjerne muligheden for det ekstra SU-år, så studerende kan modtage SU i fem år og som udgangspunkt kun i den periode, uddannelsen er normeret til.

- Det må være rimeligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han henviser til, at der ifølge finanslovsforslaget for 2023 blev brugt 16,5 milliarder kroner på SU, mens der blev brugt 15,5 milliarder kroner på uddannelsestilskud.

Ifølge Venstre vil det frigøre 1,2 milliarder kroner om året, hvis man dropper det sjette SU-år.

Pengene vil Venstre i stedet investere i erhvervs- og professionsuddannelserne og de naturvidenskabelige uddannelser.

- Vi ved, at der er brug for pædagoger, lærere og sygeplejersker, så de uddannelser skal styrkes, så der ikke er nær så mange, der falder fra, siger Venstre-formanden.

Studerende er 'allerede enormt pressede'

Forslaget falder ikke i god jord hos Danske Studerende Fællesråd, som repræsenterer 165.000 studerende over hele landet på de videregående uddannelser.

De frygter, at de studerende bliver stressede, hvis de ikke får mulighed for at få SU, hvis de har brug for ekstra tid til at komme igennem uddannelsen.

- Jeg frygter, at vi vil se studerende skynde sig endnu mere igennem, end de allerede gør. Vi kan allerede se, at de er enormt pressede, siger Julie Lindmann, der er forperson for Danske Studerendes Fællesråd.

Radikal skepsis: 'Vi ødelægger unges økonomiske fundament'

Den bekymring deler De Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe. Hun frygter, at studerende vil opleve et endnu større pres, end de gør i forvejen.

- Hvis vi ødelægger unges økonomiske fundament, vil det presse dem endnu mere. Vi skal investere i de unge. Det er nemlig dem, der skal bygge vores samfund fremadrettet.

Uddannelsesordfører hos De Radikale, Katrine Robsøe, vil ikke støtte Venstres forslag om at skære det sjette SU-år væk.

Det er Jakob Ellemann-Jensen sådan set også enig i. Dog mener han, at studerende sagtens kan klare et enkelt år med et SU-lån eller et studiejob.

- Det ekstra år skal være for den enkeltes egen risiko. Man kan tage et lån på meget favorable vilkår, som man kan betale tilbage, når man kommer i job efter studiet, siger Ellemann.

Men ifølge Julie Lindmann er det ikke rimeligt, at studerende skal forgælde sig for at gennemføre deres uddannelse.

- SU'en har en kæmpe værdi, der gør, at unge kan fokusere på deres uddannelse, fokusere og fordybe sig i sit fag.

Men pengene ville i så fald gå til at investere i uddannelser. Hvorfor er det ikke en god og fair fordeling?

- Jeg synes, det er ærgerligt, at uddannelsespolitikken skal være et nulsumsspil. Men pengene skal ikke tages fra SU'en og proppes over på et andet sted i uddannelsessystemet.

Hvor skal pengene så komme fra?

- Det synes jeg, politikerne skal finde ud af.

Socialdemokratiet har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men politisk ordfører Rasmus Stoklund skriver i en kommentar til DR, at partiet heller ikke har tænkt sig at pille ved SU'en.

- Socialdemokratiets holdning til SU'en er uændret. Vi har således ikke planer om at omlægge dele af den til lån eller på anden vis forringe de studerende adgang til SU.

Ekspert: 'Effekten vil være ret begrænset'

Men ifølge en ekspert vil det nok ikke have de store konsekvenser for de studerende, hvis de ikke længere kan få SU det sjette år.

Forskningsleder i VIVE Jørgen Søndergaard er også med i Regeringens Reformkommission, der blandt andet foreslog at sløjfe høje karakterkrav og SU til kandidatuddannelser. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Det vil jo sandsynligvis betyde, at nogen ikke skifter studie, selvom de har lyst til det, fordi de ikke kan få SU hele vejen, siger Jørgen Søndergaard, der er forskningsleder hos VIVE.

- Men effekten vil være ret begrænset.

Ifølge Jørgen Søndergaard vil man kunne løse det problem ved at sikre, at man kan udvide sit SU-lån på det sjette SU-år.

- Konsekvenserne vil være væsentlig mindre, hvis man kan dække hele sin økonomi af med studielån.

Jørgen Søndergaard er også medlem af Reformkommissionen, som blev nedsat af regeringen for at komme med bud på reformer, der skal ruste Danmark til fremtiden.