Venstre vil give håndsrækning til førstegangskøbere med nyt boligudspil

Udspillet er netop blevet præsenteret og indeholder blandt andet også et forslag om mere støjbekæmpelse.

Venstre præsenterer partiets nye boligudspil mandag formiddag. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

50.000 kroner om året.

Så meget skal en førstegangskøber kunne sætte på en konto øremærket til boligopsparing over fem år med et fradrag på 20 procent.

Det er en del af det boligudspil, som Venstre netop har præsenteret.

- En ejerbolig i Danmark skal ikke være for de få og priviligerede. Den skal være for alle, uanset om du bor i Aarhus eller Svendborg, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Håndsrækningen til førstegangskøberne vil betyde, at et par kan spare 500.000 kroner op over fem år og desuden få en skattegevinst på 100.000 kroner.

Og så vil partiet bruge 100 millioner kroner om året til at lave 122.000 flere ejerboliger over de næste ti år. Pengene skal blandt andet gå til at belønne de kommuner, som bygger flest nye ejerboliger, og hvor sagsbehandlingstiden er kortest.

Derudover indeholder Venstres udspil seks tiltag mere, som partiet mener, vil gøre det mere attraktivt at eje den bolig, man bor i.

Ifølge Danmarks Statistik har andelen af boliger, hvori der bor lejere, siden 2016 ligget over antallet af boliger, som er beboet af ejere.

Og en rapport fra Nordea Kredit lavet i 2019 peger ifølge Venstre på, at syv ud af ti af cirka 1.000 deltagere helst ville bo i en ejerbolig.

Tre milliarder til en støjpulje

Venstre vil også afsætte tre milliarder kroner til en såkaldt støjpulje, der skal bekæmpe støj fra veje.

Over 720.000 boliger i Danmark udsættes for trafikstøj, der overskrider den anbefalede grænseværdi, lyder det i udspillet.

- Vi vil derfor gøre livet bedre og sundere for de mange danskere, der bor tæt på, hvor der er særlige støjgener, siger boligordfører Heidi Bank.

Venstre kommer ikke med noget bud på, hvordan udspillet skal finansieres, men har henvist til, at de vil fremlægge det i forbindelse med deres 2030-plan for dansk økonomi i løbet af efteråret.

De har dog et bud på, hvad dele af det kommer til at koste.

Den økonomiske håndsrækning til førstegangskøbere anslår de vil komme til at koste 1 milliard kroner om året, såfremt 50.000 personer gør brug af den, som partiet forventer.

Opførelsen af flere ejerboliger vil som tidligere nævnt koste 100 millioner kroner om året. Støjbekæmpelsen vil koste 3 milliarder kroner i alt. Og et forslag om færre afgifter på boliger under 1 million kroner vil koste 30 millioner om året.

R og K vil hellere kigge på andre initiativer

Ovenpå Venstres udspil har kollegaerne i blå blok fra Konservative meldt ud, at de også ønsker at se på, hvordan man hjælper førstegangskøbere. Men de så hellere, at der blev indført generelle skattelettelser.

- Vi ser hellere, at man har en større pose penge selv, ved at man har fået en generel skattelettelse, siger K's boligordfører Gitte Willumsen til Ritzau.

- Så kan man jo selv vælge, om man vil bruge sine penge på bolig, på at købe sig fri til at være mere hjemme med sine børn, tage på den store ferie, eller hvad man nu ønsker sig som familie, siger hun også.

Hos De Radikale mener de, at der er dårlige erfaringer med at give skatterabat til boligkøbere - også førstegangskøbere. Det fortæller partiets skatteordfører Katrine Olddag til Ritzau.

Hun vil i stedet rette fokus mod, hvad der gør, at boligudviklere bygger lejeboliger "i stride strømme" frem for ejerboliger.

- Vi vil hellere gå ind og kigge på, hvad det er for nogle incitamenter, der gør, at det er en bedre deal for udviklere at bygge lejeboliger og ikke ejerboliger, siger Kathrine Olldag.

S: Støjpulje var ikke en prioritet for V

Benny Engelbrecht, der er finansordfører for Socialdemokratiet og tidligere transportminister for samme parti og dermed sad for bordenden i forhandlingerne om en ny infrastrukturplan i 2021, skriver på Twitter, at Venstre under forhandlingerne ikke havde en øget støjpulje som prioritering - men i stedet en ny hærvejsmotorvej.

Foto: Screendump fra Twitter.

Det skriver han i forlængelse af, at Venstre nu præsenterer en støjpulje i forbindelse med deres boligudspil.

Men den udlægning er Venstre ikke enige i. I en kommentar til DR Nyheder, skriver de, at netop øget støjbekæmpelse var en af partiets fire hovedprioriteter i det oplæg, som de sendte til ministeren i forbindelse med forhandlingerne.

Aftalen endte med at afsætte 3 milliarder kroner over en periode fra 2022 til 2035 til bekæmpelse af trafikstøj. Og Venstre var en del af selvsamme aftale.