Venstre vil give politiet skrappere midler overfor 'utilpassede indvandrere'

Truende adfærd skal kunne udløse et forbud fra politiet mod at være på visse områder, og reglerne for udvisning skal strammes, mener partiet.

Ingen skal være i tvivl: Venstre vil føre en stram udlændingepolitik, siger Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Er der personer i det offentlige rum, der udviser "utryghedskabende adfærd", så skal politiet have mulighed for at udstede et opholdsforbud.

Sådan lyder det Venstre, der vil give politiet flere beføjelser, så de kan sikre danskernes tryghed.

- Så grupper af unge, utilpassede indvandrere kan få et forbud mod at opholde sig på et bestemt område, hvis de chikanerer eller udviser en truende adfærd, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen på Venstres sommergruppemøde.

- Politiet skal have et værktøj og kunne sige, "kære venner, her må I ikke opholde jer. Hvis I ikke overholder det, så får I en bøde. Hvis I trodser det, så smider vi jer i spjældet," siger han.

Forslaget fra partiet kommer forud for næste uges forhandlinger om et politiforlig.

- Vi er trætte af problemer med kriminelle udlændinge, der ikke respekterer det danske samfund og ikke opfører sig ordentligt, siger han.

Vold, voldtægt og våben skal føre til udvisning

På Venstres sommergruppemøde var det klare budskab fra formanden, at der ikke må herske tvivl om de strmme linjer i partiets udlændingepolitik.

- Vi står foran en enorm opgave. Vi skal føre en stram udlændingepolitik, og vi skylder vores børn og børnebørn at få bedre styr på integrationen, siger han.

- Jeg ser et behov for stramninger på de ting, regeringen har lempet. Det er ikke i forhold til hvem, der kommer hertil, det er hvem, der skal herfra, siger han.

Vanvidskørsel, dominansvold og utryghedsskabende adfærd er områder, Venstre vil komme til livs ved at se på, om straffene er de rigtige.

Men også reglerne for, hvor meget der skal til for at blive udvist af landet, skal op til revision, lyder det fra Venstreformanden.

- Jeg mener, at i udgangspunktet når du har begået noget, der rimer på vold, våben, narko og voldtægt, så skal du smides ud af Danmark, første gang du begår det.

- Der skal ikke være nogen advarsler, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde og Karsten Lauritzen ses her under Venstre's pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde på Hotel Alsik i Sønderborg, fredag den 21. august 2020. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Tvivl om Venstres linje

Jakob Ellemann-Jensen, der endnu ikke har været formand i et år, erkender, at hans holdning ikke har været tydelig nok, når det gælder udlændinge.

- Når nogen er i tvivl, er det fordi, jeg ikke har været ude at sige noget. Det gør jeg nu.

- Vi har haft travlt, og jeg har taget fejl. Det vil jeg rette op på. Jeg troede, alle vidste, hvor vi stod på udlændingepolitikken, siger han.

Venstre gik efter formandsskiftet sidste år tilbage i meningsmålingerne og har mistet medlemmer, og Jakob Ellemann-Jensen har siden brugt tiden på at få styr på baglandet og sætte kursen, siger han.

Men den stramme udlændingelinje er ikke et forsøg på at puste vind i sejlene hos vælgerne, forsikrer han.

Du sagde, før du blev formand, at du ikke så behov for yderligere udlændingestramninger. Nu er du så formand og siger, du vil føre en konsekvent og stram udlændingepolitik. Har du personligt ændret holdning, eller er det en strategisk, kynisk analyse af, at det skal til for at vinde nogle af de tabte vælgere tilbage?

- Jeg er ikke kynisk nok til en sådan kalkyle. Jeg mener, vi skal starte med at rulle de lempelser, regeringen har introduceret, tilbage, siger han.

- Jeg har lempet vores udlændingepolitik nul gange, siden jeg kom til, siger han.

'Stigmatiserende sprogbrug'

Også Socialdemokratiet råbte i tirsdags til kamp mod grupperinger af unge, der chikanerer eller udøver vold i eksempelvis S-toget. Grupperinger, som statsminister Mette Frederiksen betegnede som "indvandrerdrenge".

Den retorik har ført til kritik fra både regeringens støttepartier og i den offentlige debat for at være generaliserende, kløfteskabende og være med til at stigmatisere indvandrere.

Eksempelvis kaldte Enhedslistens Rosa Lund det "udskammende".

Uden at være blevet spurgt til retorikken, opfordrer Jakob Ellemann-Jensen til, at danskere med blandet etnicitet stempler ind og siger fra over for adfærden.

- Jeg forstår også de mange velfungerende, velintegrerede indvandrere, der siger, "hvorfor skal vi sættes under den hat?" Kære venner - det skal I heller ikke. I skal også sige fra over for denne her opførsel, siger han.

- Det er min appel, at man også fra de miljøer siger fra, siger Venstres formand.