Venstre vil give sundheden en milliard ekstra

Venstre vil bruge 380 millioner kroner på en ny kræftpakke. Hurtigere udredning og behandling opprioriteres.

Der skal bruges mindst en milliard kroner ekstra om året på blandt andet behandling af kræft, foreslår Venstre i deres udspil til et finanslovsforslag. (Foto: Colourbox © Colourbox)

En markant satsning på sundhed og især kræftbehandling er klar fra Venstre, der mandag præsenterer sit finanslovudspil med titlen 'Et sundt Danmark'.

Hovedsatsningen bliver en milliard kroner ekstra til sundhedsvæsnet i 2015, hvoraf 380 millioner kroner går direkte til en såkaldt Kræftpakke 4, skriver Politiken mandag.

Beløbene er det dobbelte af regeringens satsning på sundhedsvæsnet næste år.

- Regeringen har lagt nogle ganske udmærkede initiativer frem. Men der er også områder, som ikke er ambitiøse nok, og hvor der er behov for en øget indsats, siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V) til Politiken.

Vil gå til valg på udspil

Vælger regeringen at indgå en aftale om en finanslov med støtte fra SF og Enhedslisten, vil Venstre gå til valg på udspillet og gennemføre det efter en valgsejr:

- Udfordringen for kræftområdet forsvinder ikke, uanset om der kommer en rød eller en blå finanslov. Vi lægger selvfølgelig dette frem, fordi vi også agter at gennemføre det efter et folketingsvalg, siger Venstres sundhedsordfører.

De resterende 620 millioner kroner skal gå til styrkede patientrettigheder, herunder retten til hurtigere udredning og behandling.

Mindst en milliard om året

Mens regeringen har lagt en fireårig plan frem med ekstra midler til især kræftbehandling og forebyggelse, vil Venstre ikke sætte beløb på i årene frem. Men Sophie Løhde lover, at det ikke bliver mindre end en milliard om året.

Sophie Løhde vil ikke svare præcist på, hvor de ekstra penge til kræftpakken skal komme fra, men nævner lavere udviklingsbistand og besparelser på udlændingeområdet som finansieringskilder.

Med Kræftpakke 4 vil Venstre blandt andet sikre en mere ensartet behandling på tværs af regionerne. Samtidig skal patienterne have en patientansvarlig læge, der følger dem for at sikre færre svigt og bedre kvalitet i behandlingen.

/ritzau/