Venstre vil have skrottet Irak-kommission efter formands afgang

Venstre opfordrer igen regeringen til at lukke kommissionen. SF og Enhedslisten insisterer på, at den fortsætter.

Brug dog lejligheden til at skrotte kommissionen, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Torsdag valgte formanden for Irak-kommissionen, Michael B. Elmer, at træde tilbage på grund af udfordringer i Irak-kommissionens interne samarbejde.

Det får nu Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, til på ny at ønske kommissionen lukket.

- Vi har overhovedet ikke fået noget ud af kommissionen. Nu skal man så til at finde en ny formand, der skal sætte sig ind i opgaven, hvilket forlænger kommissionsarbejdet betragteligt. I stedet synes jeg, man skal sige, at det har været et fejlskud og tage konsekvensen af det. Min klare anbefaling er, at man lukker kommissionen, siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarsordføreren bakkes op af sin partiformand, Lars Løkke Rasmussen. På Facebook skriver han i en statusopdatering følgende:

- Nu har det stået på i mere end to år, kostet over syv millioner kr. og ikke flyttet sig ud af stedet. En ren farce. Brug dog lejligheden til at skrotte kommissionen eller i det mindste rette op på kommissoriet, så også Nyrup-regeringens periode inddrages.

Venstres forsvarsordfører vil dog ikke love at kommissionen lukkes, hvis Venstre får regeringsmagten.

- Nu må vi se, hvad regeringen har tænkt sig at gøre. Vi har sagt, at den kommission, der kører lige nu, har et for snævert kommissorie. Det er sådan set bare en politisk heksejagt efter Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller, og det synes vi ikke, at vi skal bruge skatteydernes kroner på, siger Troels Lund Poulsen.

SF: Skandale, men arbejdet skal fortsætte

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, er også stærkt utilfreds med Irak-kommissionens forløb.

- Det er en skandale, at man ikke er kommet ordentligt i gang endnu. I det omfang det skyldes samarbejdsproblemer, er det jo positivt, hvis man får styr på det, ved at formanden trækker sig, siger Holger K. Nielsen.

På trods af, at kommissionens arbejde er gået ekstraordinært langsomt, mener Holger K. Nielsen ikke, at det er grund nok til at lukke den.

- Arbejdet er vigtigt. Det skal færdiggøres, lyder det fra Holger K. Nielsen.

Enhedslisten foreslår whistleblower-ordning

Forsvars og udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen finder det altafgørende, at Irak-kommissionen fortsætter:

- Det ville være ganske fatalt at droppe det her kommissionsarbejde. Vi har brug for at se på, hvad der er sket med fanger i Afghanistan og Irak og se på grundlaget for at gå i krig i Irak, som nogle mener er folkeretsstridigt.

Fra flere sider har man tvivlet på, at Irak-kommissionens tidsplan vil kunne overholdes.

Kommissionen har fået fem år til at afgive sin beretning, hvilket vil sige, at konklusionerne skal ligge klar i 2017. For at imødekomme dét tidspres foreslår Enhedslisten en whistleblower-ordning.

- En whistleblowerordning vil gøre det muligt for folk, der har været med i Forsvaret, og som kunne have kendskab til problemer med mishandling af fanger, for at træde frem. Dermed kunne man i kommissionen hurtigere se, hvilke papirer man skal kigge i. Vi har et politisk ansvar for at give kommissionen de værktøjer, de skal have for at overholde tidsplanen.