Venstre vil kun have ministre i lokalet til forhandlinger

Kommuner med mange udlændinge skal have færre penge, kræver Venstre.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen til forsoningsmøde i Statsministeriet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der må kun være ministre i lokalet, når der skal forhandles, hvis Venstre skal tilbage i forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Sådan lyder det fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen efter et forsoningsmøde i Statsministeriet her til aften mellem regeringen og Venstre.

- Det, som vi har foreslået regeringen, er, at man viser en forhandlingsvilje over for Venstre. Vi mener, at det fremover skal være Venstre, der forhandler med regeringen, og ikke andre.

Hvem er det, der skal ud, før I går ind?

- Det er alle dem, der ikke er en del af den danske regering eller partiet Venstre.

Det vil altså med andre ord sige, at Venstre kun vil forhandle med ministre. Tidligere har ordførere for Socialdemokratiet, blandt andet finansordfører Christian Rabjerg Madsen, også været med i forhandlinger.

Venstre vil også have opfyldt et krav om, at en særlig udligning, der giver flere penge til kommuner med mange udlændinge, bliver halveret.

I dag bliver der brugt 5,2 milliarder kroner ekstra til kommuner med mange udlændinge. Regeringen har foreslået at skære 900 millioner kroner i den pulje, men Venstre vil altså gå længere.

- Regeringen skal vise, at den ønsker en aftale med Venstre og imødekomme kravet om at halvere udlændingeudligningen, så vi undgår den systematiske overkompensation, der blandt andet har været for kommunerne på Vestegnen, siger Venstre-formanden.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen tygger regeringen nu på kravene.

- Regeringen skal lige have lov til at tale med hinanden og se på vores forslag, og det gør man nu, siger han.

Dermed er det ikke endnu afklaret, om forhandlinger kan fortsætte.

Mail skabte krise

Reformen skal omfordele penge mellem landets kommuner på en ny måde. Da Venstre og Socialdemokraterne er de to partier med klart flest borgmesterposter, bliver det set som en nødvendighed, at begge partier kommer med i en aftale.

Men en krise i forhandlingerne brød ud i lys lue søndag aften, da Jyllands-Posten kunne afsløre en intern mail, der var blevet rundsendt mellem socialdemokratiske topfolk - blandt andet Christian Rabjerg Madsen. Det fik efterfølgende Venstre tli at stoppe sin deltagelse i forhandlingerne.

Blandt modtagere af mailen var også Nicolai Wammens og Astid Krags nærmeste rådgivere i Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet. Mailen indeholdt en plan for, hvordan Socialdemokratiet kunne angribe Venstre under forhandlingerne om en reform af udligningssystemet.

Indholdet i mailen blev kendt, fordi den ved en fejl også blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten.

Det fremgik af mailen, at "Angreb på Venstre på SoMe og i medier" var et dagsordenspunkt på interne S-møder.

Og der stod også, at finansminister Nicolai Wammens personlige rådgiver skulle finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet".

Det bragte sindene i kog hos Venstre. For med den ene hånd sad socialdemokraterne altså og forhandlede for at få en aftale. Og med den anden hånd ville de bruge oplysninger fra selvsamme forhandlingerne til at angribe netop Venstre.

- De mennesker, der var med på den email, og som planlagde at lække oplysninger, skal ikke deltage i forhandlingerne mere, siger Jakob Ellemann-Jensen.