Venstre vil presse Thorning til at stramme terrorlov

Partiet vil også have begrebet udrejsetilladelse med i regeringens lovforslag, som førstebehandles i dag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbnede tidligere på ugen for et forslag fra Venstre og Lars Løkke Rasmussen om at indføre udrejsetilladelser til områder med væbnet konflikt. Nu vil Venstre tage hende på ordet. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Der skal en tilføjelse med, når Folketinget i dag førstebehandler regeringens lovforslag om at give politiet mulighed for at konfiskere passet hos danske statsborgere, der vil i hellig krig i Syrien og Irak.

Det mener Venstre, som stiller et ændringsforslag forud for debatten i folketingssalen om, at man i fremtiden skal søge om tilladelse til at rejse til såkaldte "terrorzoner" som eksempelvis Syrien og Nordirak, forklarer integrationsordfører Martin Geertsen (V).

- Det er en ekstraordinær situation, og vi synes, at det er meget mere virkningsfuldt at forbyde folk at rejse dertil med mindre man har forudgående tilladelse, end det som regeringen foreslår, siger Martin Geertsen.

V: Syrien og Irak er jo ikke Costa del Sol

Regeringens lovforslag går på, at politiet skal kunne tage passet fra fremtidige hellige krigere, ligesom de skal kunne rammes af et udrejseforbud.

- Men selvom man piller passet fra folk, er der jo risiko for, at de alligevel rejser eller flyver under myndighedernes radar, siger Martin Geertsen.

Derfor skal regeringens forslag strammes op, lyder det. Det skal ske ved, at de danske myndigheder laver en liste over lande og områder, som man aktivt skal søge om tilladelse til at rejse til.

Udrejsetilladelser har især været populære i totalitære regimer som Cuba og DDR, men det Martin Geertsen afviser sammenligningen med Venstres forslag.

- Nu er hverken Syrien eller Irak og de terrorzoner, der er dernede, jo Costa del Sol eller som at tage på ferie i Toscana, siger han.

S: Vi er åbne for forslaget

Ændringsforslaget kommer i kølvandet på en debat mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i tirsdags, hvor statsministeren erklærede sig åben over for forslaget om en udrejsetilladelse til konfliktområder.

Og det gælder fortsat, siger socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Som statsministeren sagde forleden, så er tiden ikke inde til at lukke døre. Tværtimod åbner vi døre, og det betyder også, at vi tager en saglig og oplyst diskussion om det her lovforslag, og om vi skal udvide det, siger Trine Bramsen.

Skal undersøges nærmere

Regeringen kan dog ikke tilslutte sig ændringsforslaget endnu. Det kræver en mere dybdegående undersøgelse, og ændringsforslaget kunne også ende i en selvstændig lov, lyder det.

- Når vi vedtager noget hos Socialdemokraterne er det afgørende, at vi har alle fakta på bordet, og at vi ved, hvordan lovforslaget kommer til at virke i praksis, og vi på den måde ikke bare siger ja til noget uden at kende konsekvenserne, siger Trine Bramsen.

- Men vi tager meget gerne en diskussion med de partier, der har supplerende forslag, siger hun.

Regeringens lovforslag vil give politiet mulighed for at inddrage passet og samtidig udstede et udrejseforbud til danske statsborgere, der har planer om at rejse ud og deltage i væbnet konflikt. Herboende udlændinge vil samtidig kunne få frataget deres opholdstilladelse.

Forslaget førstebehandles fredag og ventes vedtaget af et bredt politisk flertal. Ifølge tidsplanen skal det endeligt vedtages i februar og træde i kraft 1. marts.