Venstre vil sætte gang i statslige byggeprojekter for milliarder

Bygge- og anlægsbranchen er trængt, og staten skal hjælpe, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen er klar med en hel række forslag til, hvordan staten kan holde hånden under danske arbejdspladser. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der er ikke nogen grund til, at hverken jord- og betonarbejdere eller ingeniører mister deres job, mens der ligger en hel stak anlægsprojekter færdige på tegnebrættet.

Staten har havvindmølleparker at bygge, veje at anlægge og almene boliger at renovere, og de investeringer bør regeringen kaste penge i nu, hvor coronakrisen kradser, mener Venstre.

- Vi kan se ind i det, der måske er den værste økonomiske krise siden Anden Verdenskrig, og det betyder altså, at vi skal holde hånden under en masse danske arbejdspladser, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg vil selvfølgelig hellere have spaden i jorden i dag end i morgen. Så god er verden nok ikke, men jeg vil meget gerne snart have en drøftelse med regeringen om det her.

'Brug for mere'

Hjælpepakke efter hjælpepakke bliver i disse dage stemt gennem Folketinget, og Venstres forslag kommer, efter at kommunerne i sidste uge fik lov at bruge ekstra mange penge på at sætte gang i bygge- og renoveringsarbejde på skoler og lignende.

- Men der er brug for mere, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen, der påpeger, at staten også kan skubbe på for at holde gang i hjulene.

For eksempel ved at rykke arbejdet med havvindmølleparkerne frem.

- Vi har en politisk aftale fra 2018 om, at der skal tre nye havmølleparker til i Danmark, så dem kan vi jo ligeså godt komme i gang med, nu hvor vi ved, at der er ledige hænder rundt omkring, siger Venstre-formanden.

- Det kan også hjælpe os videre i den grønne omstilling, for det er der også brug for at tænke på nu. Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan vi kommer ud af den her krise.

Vil genoplive gammel infrastruktur-plan

Da Folketingets partier side om side præsenterede en historisk aftale om corona-hjælp til virksomheder og lønmodtagere tidligere på måneden, lød forsikringen samtidig, at de var klar til at bruge et trecifret milliardbeløb på at holde hånden under erhvervslivet.

Og i så fald har Venstre en hel liste af infrastruktur-projekter, som kan blive til arbejdspladser over hele landet.

- Den tidligere regering lavede en infrastrukturplan, som desværre er blevet revet i stykker. Men vi kan finde tapen frem, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Planen indeholder blandt andet en tredje Limfjordsforbindelse, etablering af en ny midtjysk motorvej, udvidelse af Hillerødmotorvejen med mere. I alt er der projekter for over 112 milliarder.

- Her kan staten gå ind og bruge nogle af de midler, et bredt flertal i Folketinget alligevel er enige om, at vi skal bruge på at holde hånden under danske arbejdspladser, siger han.

Wammen: Vi ser på, hvad der giver mest mening

Hvilke projekter der skal sættes i gang først, skal afhænge af, hvor ledigheden bliver størst, foreslår han. Og samme logik kan man bruge, når det gælder almene boliger, der trænger til at blive renoveret.

- Vi ved, at der er nogle penge i Landsbyggefonden, vi ved, at der er nogle lejere, der gerne vil have gjort noget ved deres lejligheder. Der er projekter, der er klar i støbeskeen for op mod 18 milliarder kroner, siger Jakob Ellemann Jensen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) understreger, at regeringen i den grad har fokus rettet mod at holde hjulene kørende i erhvervslivet.

- Regeringen har jo gjort det klart, at vi gerne vil forhandle med Folketingets partier om, hvordan vi får gang i Danmark igen, når vi beynder at åbne landet op. Det er da dejligt, at Venstre - i lighed med mange andre - er på banen, siger han.

- Det at fremrykke offentlige investeringer er jo ét af de værktøjer, vi kan bruge. Et andet er Landsbyggefonden. Vi må sammen med Folketingets partier se på, hvad der giver bedst mening.

Herunder kan du klikke dig gennem corona-krisen dag for dag og se, hvordan smitten har udviklet sig - og hvordan politikerne og myndighederne har håndteret det med diverse påbud, hastelove og hjælpepakker:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter