Venstre vil tillade at gå over for rødt

Lad danskerne selv vurdere, om det er sikkert at gå over for rødt lys i fodgængerfelter, lyder det fra Venstres retsordfører.

Det skal ikke længere være forbudt at gå over for rødt lys, mener Venstre. (Foto: Colourbox)

Rød mand stå. Grøn mand gå.

Den børnelærdom vil Venstre skrotte. Fremover skal det være lovligt at gå over fodgængerfeltet, selv om den røde mand lyser, mener Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

- Det skal ikke være en kriminel handling, for vi har jo det problem, at der ikke er nogen, der overholder lovgivningen i dag.

- Folk skal tænke sig om og bruge deres sunde fornuft og selvfølgelig ikke gå over, når der kommer biler. Sund fornuft er bedre end firkantede regler, siger Karsten Lauritzen.

Liberal Alliance: God idé

Liberal Alliance er med på at lovliggøre at gå over for rødt.

- Politiet bliver fritaget for nogle tåbelige opgaver, og folk får lov til at gå over, når de alligevel kan. Der er jo masser af steder, hvor der i dag ikke er trafikreguleret, og der ser vi os jo for, når vi krydser vejen, uden at der er nogle problemer i det. Så det er et fint forslag, som vi godt kan bakke op om, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Det er dog ikke en samlet blå blok, der kaster sig ind i kampen mod det røde lys.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen kalder forslaget for "noget pjat."

- Vi lærer jo vores børn, at man ikke må gå over for rødt. Og det duer jo ikke, at lille Ole fra 2. klasse, der skal hjem fra skole og igennem den københavnske trafik, går over for rødt, fordi det har han set, at hans far gjorde dagen før.

- Lad os nu holde fast i, at rødt lys, så bliver vi, hvor vi er, og grønt lys, så kan vi gå sikkert over, siger Kim Christiansen.

S og K siger nej

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, vil heller ikke støtte forslaget.

- Primært fordi børn vil have svært ved at forstå, at de ikke må gå over for rødt, når voksne må, og børn kan ikke læse trafikken godt nok til at vurdere, hvornår det er sikkert at gå over for rødt, siger han.

Og i regeringsblokken hælder retsordfører Trine Bramsen (S) også forslaget ned ad brættet.

- Der er en grund til, at der i nogle vejkryds er sat lysregulering op: Det er fordi, at det er et farligt kryds, måske med dårlige oversigtsforhold og mange biler, og derfor skal man ikke gå over for rødt lys, siger Trine Bramsen.

V-ordfører: Selvfølgelig har jeg gået over for rødt

Men faktisk kan respekten for den røde og grønne mand blive en farlig sovepude, mener Venstres retsordfører.

- Nogle gange kan man også komme galt af sted, når man går over for grønt, fordi der er bilister og cykler, der ikke respekterer, at der er rødt for dem.

- Hvis vi kan få danskerne til at lade være med at stole for blindt på den grønne mand, så tror jeg, der vil være færre fodgængere, der kommer til skade i trafikken, siger Karsten Lauritzen.

Han har efter eget udsagn "selvfølgelig også prøvet at gå over for rødt lys."

- Jeg tror, alle har stået ved et lyskryds en mørk aften, hvor der ikke er kommet nogen biler, og derfor er gået over, selv om der var rødt, siger Karsten Lauritzen.

Det koster en bøde på 700 kroner at blive taget i at gå over for rødt. Politiet anslår, at de uddeler 1000 bøder om året for den forseelse.

Facebook
Twitter