Venstreduo på baglandsturné i krisetid, men kritikken udeblev

De fremmødte på første stop på Venstres charmeoffensiv rundt i Danmark var primært medlemmer af partiet. Særligt var de interesserede i Venstres rolle i regeringen.

Venstres næstformand og fungerende økonomiminister, Stephanie Lose og Venstres fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen indledte deres baglandsturné i Sorø, hvor det primært var nysgerrige medlemmer af partiet, der var mødt op for at høre, om partiets rolle i regeringen og Jakob Ellemann-Jensens sygemelding. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

220 borgere var mødt op i Sorø til kaffe og mazarinkage for at møde de to fungerende frontfigurer i Venstre, Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen.

Og særligt én ting var de fremmødte interesserede i at høre mere om: regeringsdannelsen.

- Jeg håber, vi får en god forklaring på den regeringsdannelse, og hvad regeringen vil, sagde Flemming Damgaard Larsen, der har været medlem af Venstre i 58 år.

  • Flemming Damgaard Larsen, advokat, har været medlem af Venstre i 58 år. Han glædede sig til at få svar på, hvorfor Venstre var gået med i regeringen, og hvad regeringen vil.
  • Pensioneret landmand, Jan E. Nielsen, mener, det var det rigtige at gå i regering. Men han ser frem til at høre overvejelserne fra Stephanie Lose og Troels Lund.
1 / 2

Hverken Flemming Damgaard Larsen eller nogle af de andre fremmødte - hvoraf langt de fleste var medlemmer af Venstre - luftede dog en uenighed til DR i, at det var det rigtige at gå i regering.

Det var faktisk "flot" gået, lød det fra Venstre-medlem og pensioneret landmand, Jan E. Nielsen:

- Man skal tænke på, der er et rødt flertal i Danmark. Det går man så ind og får noget ud af. Det synes jeg da er flot.

Blev ikke et krisemøde trods massiv krise

Mødet i Sorø var det første stop på en Danmarksturné, som duoen Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen har begivet sig ud på, for at fortælle vælgerne, hvad der er op og ned i Venstre for tiden.

Partiet står uden en formand, da Jakob Ellemann-Jensen nu i over to måneder har været sygemeldt med stress. Og i meningsmålingerne har det ikke set værre ud siden 2008.

I marts stod Venstre til 9,4 procent, hvis man ser på vælgertilslutningen, viste en en meningsmåling foretaget af Epinion for DR. Var der valg i dag, stod Venstre til blot at få 16 pladser i Folketinget mod de 23 nuværende.

På trods af de tydelige problemer i meningsmålingerne, var der positiv stemning blandt de fremmødte.

Karen Løkke, der er i bestyrelsen i Venstres vælgerforening i Næstved, frygter ikke for partiet. Hun mener, at meningsmålinger gå op og ned.

- Jeg har ja-hatten på. Det er ikke første gang, der er et parti, der er gået ned i meningsmålingerne, sagde Karen Løkke, der sidder i bestyrelsen i Venstres vælgerforening i Næstved Kommune.

Selv fortalte Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen, at de vil arbejde sig ud af den krise, Venstre befinder sig i.

I kan ikke undgå, at nogle sidder tilbage og tænker, hvordan kommer vi videre med den nedtur, der er i målingerne?

- Der er kun et svar på det. Vi kommer til at arbejde os ud af det. Vi har fuldt fokus på, at Venstre kan levere resultater, og at vi lever op til de forsikringer, som vi gav, da vi gik i regeringen, at der solide blå aftryk i det regeringsgrundlag, sagde Stephanie Lose.

Lose: Det går fremad med Jakob

Flere fra Venstres bagland havde set frem til at få en dugfrisk status på, hvornår Jakob Ellemann-Jensen om muligt vil vende tilbage, men de måtte de væbne sig med tålmodighed. Til gengæld var der en positiv melding om den sygemeldte formands helbred.

- Det, vi kan sige, er, at det går fremad med Jakob, han har det meget bedre. Og det er jo gode nyheder, men det er ikke sådan, at vi kommer til at sætte en dato på, sagde Stephanie Lose.

Men kan I berolige baglandet med, at han kommer tilbage?

- Ja det har vi sagt hele tiden, og det fastholder vi.

Lang tid til næste valg

Medierne måtte ikke filme under mødet men gerne være til stede. Og her blev der plads til jokes fra Troels Lund Poulsen, der nu modtager sms fra statsminister Mette Frederiksen (S), men "ikke sletter dem".

Og så brugte begge ministre lang tid på at give svar til baglandet. På at forklare hvilke tanker der lå til at grund for at gå i regering. Det fortæller DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- De har holdt en lang forsvarstale for Venstre i regering, siger hun.

Derudover fortalte Troels Lund Poulsen, at han står 100 procent på mål for regeringens politik, selvom den ikke er 100 procent Venstres politik.

- Og alternativet var et rødt flertal, lød det.

Men på trods af, at det ikke blev et krisemøde, så er det en svær situation for Venstre, siger Christine Cordsen.

- Venstre står i en krise og har gjort det i nogle år, og man har længe har afgivet stemmer til Lars Løkkes nye parti, Inger Støjbergs nye parti, og også efter valget er der vælgere, der har forladt partiet.

Til gengæld er der lang tid til næste valg.

- De lægger ikke skjul på, at de står i en svær situation. Men man må sige, der er lang tid til næste valg, så der er også tid til at få rettet op på tingene, inden man skal møde vælgerne igen, siger DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Venstre afholder det næste møde på sin turné mandag den 24. i Vedbæk.