Venstrefløjen: Ja selvfølgelig skal jægere miste jagttegnet hvis de skyder en ulv

SF og Enhedslisten støtter en automatisk frakendelse af jagttegn, hvis en jæger skyder et truet dyr.

Både Enhedslisten og SF støtter en automatisk frakendelse af jagttegnet, hvis en jæger bliver dømt for at skyde et fredet dyr. Dansk Folkeparti vil ikke være med til at stramme loven. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

To af Folketingets røde partier er parat til at bakke op om en lovstramning over for de jægere, der ser stort på beskyttelsen af fredede dyr - som for eksempel ulven.

Både Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening kræver, at jægere, der skyder et fredet dyr, automatisk mister jagttegnet.

- Det handler om at få luget ud i de elementer, som ikke er i stand til at kende forskel på dyrene eller som bevidst skyder fredede dyr, dem er der ikke plads til i naturen, de må blive hjemme, lyder det fra retsordfører i SF, Karsten Hønge.

Og sådan ser Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund også på sagen.

- Det virker da mærkeligt, at man stadig kan gå på jagt, når man tydeligvis ikke kender forskellen på truede dyr og ikke-truede dyr, siger Rosa Lund.

De to grønne organisationer kræver en lovstramning efter at en 66-årig mand fra Vestjylland i april skød og dræbte en fredet ulv. Manden blev idømt betinget fængsel for at overtræde jagt- og vildtforvaltningsloven, men han fik lov til at beholde sit jagttegn. Til stor frustration for de grønne organisationer.

Og det mener partierne heller ikke, der er rimelighed i.

- Han kommer for let omkring det. Nu kan han ta' straffen og så i øvrigt gå fløjtende ud i naturen og lede efter fredede dyr, man kan skyde. Det holder jo ikke, siger Karsten Hønge.

Begge politikere mener, at drabet på ulven rent strafmæssigt skal have tilsvarende konsekvens som straffen for vanvidskørsel i trafikken.

- Det svarer jo til, hvis man har lavet en personpåkørsel i bil, eller hvis man har kørt påvirket, og så får lov til at behold sit kørekort.

- Jeg synes egentligt godt, at man kan sammenligne færdslen i naturen med færdslen i trafikken, forstået sådan, at hvis man groft overtræder færdselsloven, så mister du også dit kørekort, mener Karsten Hønge.

DF er imod stramning

Dansk Folkeparti er derimod ikke indstillet på at stramme straffen for jægere, der nedlægger beskyttede dyr.

- Det er lige hårdt nok. Jeg synes det skal være op til dommerne at se på det, ellers skal jeg i hvert fald have nogle vægtige argumenter, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsten.

Det kunne være argumentet om, at det er så uetisk at skyde et truet dyr, at jægeren ikke skal have ret til at gå på jagt igen?

- Det kan man umiddelbart godt sige. Særligt den episode, den er jo filmet og som alle har set. Jeg mener ikke, at den ulv var særlig sky, siger Pia Adelsten med henvisning til drabet på den ulv i Vestjylland, som blev filmet med en mobiltelefon i april.

Men ulven var fredet?

- Det var den, ja. Men jeg har det sådan, at når man føler sig gået for nær af sådan en ulv, og jeg har dem selv i baghaven, så reagerer man nogle gange. Men at frakende retten til jagt, det synes jeg er lige lovlig voldsomt.

Ville det ikke være bedre at stå på dyrenes side og sikre, at de ikke møder en jæger som overtræder reglerne.

- Jeg synes egentlig også, at jeg står på dyrenes side. Jeg har set lemlæstede får, der er blevet taget af ulven, hvor benene er bidt i stykker, og der er spist af maven. Så står jeg på fårets side, og det har ikke en særlig stor chance, siger Pia Adelsten.

Facebook
Twitter