I månedsvis har både Venstres folketingsgruppe og bagland været dybt splittet i spørgsmålet om et burkaforbud.
I dag er partiet så nået frem til konsensus om at ville forbyde maskering af ansigtet med for eksempel niqab eller burka i det offentlige rum.
Og det har naturligvis krævet, at flere Venstre-politikere har ændret holdning.
Indfødsretordfører Jan E. Jørgensen er en af dem.
- Det her med, at der kun er en postkasse til øjnene. Det er os inderligt imod, sagde han i dag efter Venstres gruppemøde.
Venstre-konvertitter: Vi er blevet klogere
Jan E. Jørgensen siger, at hans nye standpunkt er et resultat af reflekteret diskussion.
- Vi har haft en debat i længere tid, og vi skal jo nå frem til enighed. Der er ikke nogen kompromisløsning, der hedder, at så forbyder vi det i lige uger, og tillader det i ulige. Enten så har vi et forbud, ellers har vi ikke, siger han.
Samme ordlyd kommer fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, der også tidligere var imod et burkaforbud.
- Det er klart, at under den diskussion har der været forskellige tilgange, men nu er vi nået frem til en samlet holdning, og det er jo sådan, når man diskuterer, så må man også lande, det er det, det betyder at være i et parti, så jeg er tilfreds.
Usikkert om forbud nytter
Tidligere har Jan E. Jørgensen blandt andet sagt til Berlingske, at et burkaforbud kan risikere at gøre mere skade end gavn, fordi det for eksempel kan provokere flere til at bære det.
Det frygter han stadig, men siger, at det generelt er svært at forestille sig, hvad effekten reelt bliver af et maskeringsforbud.
- Nu må vi se, hvad der sker. Man kan også tænke sig, at nogen vil sige 'Okay, hvis alternativet er, at jeg skal købe min dagligvarer på nemlig.com og ikke nede i basaren, så går jeg på kompromis med, at jeg synes, min hustru skal gå tildækket, og så skidt'. Det kan også være dét, det fører det med sig, siger han.
Clasher med Venstres værdier
Burkaforbuddet er presset mellem to grundlæggende værdier i partier, og derfor har det været en vanskelig intern debat i Venstre, mener Jan E. Jørgensen.
- Kvindeundertrykkelse er enormt uliberalt. På den anden side er det også enormt uliberalt at skulle gå ind og skrive i en lov, hvad man må have på, og hvad må man ikke have på, siger han.
Førstnævnte argument har altså vægtet tungest og har også fået for eksempel finansminister Kristian Jensen til at ændre kurs.
https://twitter.com/Kristian_Jensen/status/916214481583312896?ref_src=twsrc%5Etfw