Venstremand brød med partilinjen - stemte imod dobbelt statsborgerskab

Karsten Nonbo trodsede Venstres partilinje og stemte mod vedtagelsen af dobbelt statsborgerskab.

Folketingsmedlem Karsten Nonbo (V) stemte i dag mod sit eget parti, da Folketinget i dag vedtog at give ret til dobbelt statsborgerskab. (© DR)

Et stort flertal i Folketinget vedtog torsdag en politisk aftale, der accepterer personer med dobbelt statsborgerskab.

Blandt støtterne til loven er Venstre, der for halvandet år siden proklamerede, at man havde skiftet holdning til spørgsmålet og nu gik ind for dobbelt statsborgerskab.

- Det er en rejse, vi har været på, forklarede Venstre indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, dengang til DR Nyheder.

Men den rejse er Venstres mangeårige folketingsmedlem Karsten Nonbo gået glip af. Under afstemningen valgte han nemlig at stemme imod lovforslaget sammen med Dansk Folkeparti.

Nonbo: Man skal kun have ét pas

Selvom det til tider sker, at medlemmerne får stemt forkert i folketingssalen, så er valget om at trykke på den røde knap i salen taget med helt rolig hånd, bedyrer Karsten Nonbo.

- Jeg er af den opfattelse, at man må vælge (mellem dansk og udenlandsk statsborgerskab, red.). Man har kun et statsborgerskab. Og det har jo været Venstres opfattelse indtil for et år siden, siger Karsten Nonbo til DR Nyheder.

Medlemmerne i Venstres folketingsgruppe er normalt fritstillet i etiske spørgsmål. Det betyder, at de kan stemme som de vil. Men det er ikke klart, hvorvidt folketingsgruppen er blevet sat fri inden afstemningen om dobbelt statsborgerskab.

- Jeg er ikke blevet stenet

Karsten Nonbo fortæller selv, at han har forklaret på Venstres gruppemøder, at han agtede at stemme imod. Og det har været ganske udramatisk, bedyrer han.

- Jeg er hverken blevet stenet eller lynchet. Vi har jo respekt for hinandens meninger på det lidt etiske, siger han.

Inden Venstre sidste år skiftede holdning og meldte sig på holdet af ja-sigere til dobbelt statsborgerskab gik en periode, hvor medlemmerne i partiet var splittede på spørgsmålet.

Efter afstemningen i dag jublede indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen over, at forslaget nu bliver til lov.

- Det er den største julegave, som vi kan give til de danskere i udlandet, som rigtig gerne vil have dobbelt statsborgerskab, og de udlændinge i Danmark som også gerne vil have det, sagde han umiddelbart efter til DR Nyheder.

Foghs søn mistede dansk pas

Venstres manglende opbakning til dobbelt statsborgerskab blev udstillet, da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens søn Henrik Fogh Rasmussen i 2010 blev amerikansk statsborger, men samtidig måtte opgive sit danske statsborgerskab.

Med dagens vedtagelse bliver det fra september 2015 muligt for ham og andre danskere at opnå statsborgerskab i andre lande uden at miste det danske pas, ligesom udlændinge kan få fingrene i det rødbedefarvede pas, selvom de beholder deres oprindelige statsborgerskab.

Samtidig indeholder den nye lov en femårig overgangsordning, så personer, der har mistet det danske statsborgerskab, kan få det tilbage.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar til afstemningen fra venstres gruppeformand Kristian Jensen, men han er endnu ikke vendt tilbage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk