Venstreprofil og regionsformand: Regionsrådslukning gavner ikke sundheden

Stephanie Lose (V) mener, at der stadig er behov for regionsrådene og beklager regeringens beslutning.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er bekymret, efter det nu står klart, at regeringen vil lukke den folkevalgte del af regionerne. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det gavner ikke sundhedsvæsenet, og det flytter beslutningerne længere væk fra borgerne, hvis de fem regionsråd må lade livet i regeringens store sundhedsreform, sådan som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger op til.

Sådan lyder den bekymrede reaktion fra Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for interesseorganisationen Danske Regioner.

- Jeg ved i hvert fald fra mine mere end 12 år i regionsrådet, at der er rigtig mange gange, hvor beslutningerne ikke kun har en udvej, men hvor det er en sammenvejning af faglighed, økonomi, politiske hensyn, borgernes ønsker og hensynet til nærhed og tryghed, siger hun og fortsætter:

- Jeg er ikke overbevist om, at man vil tage den her helhedsvurdering, hvis man sidder som bestyrelse.

Sidstnævnte med henvisning til, at regionerne består som administrative enheder - såkaldte sundhedsforvaltninger - i regeringens udspil, der præsenteres i morgen.

Her til aften har statsminister Lars Løkke Rasmussen inviteret venstrefolk til møde i Statsministeriet, hvor udspillet til en sundhedsreform vil blive foldet ud.

En bekymret formand

Lose har de seneste uger gentagne gange advaret mod at nedlægge regionsrådene. Men lige lidt har det øjensynligt hjulpet, da regeringen ifølge DR Nyheders oplysninger vil dreje nøglen om på de folkevalgte enheder fra 2021.

Det bekymrer regionsrådsformanden, der ser fordele i at bevare det folkevalgte led.

- Som folkevalgt og politiker træffer man nogle andre beslutninger, end hvis man kun skal forholde sig til økonomi. Der er mulighed for at tage nogle helt andre hensyn, siger hun.

Et af argumenterne for at nedlægge regionerne har været, at de ikke leverer en ensartet service til borgerne. En forskel, som også Stephanie Lose erkender, eksisterer.

- Der er forskel, og vi kan også arbejde på at nedbringe dem. Det går faktisk i den rigtige retning, men regionale forskelle forsvinder ikke med et snuptag.

Stephanie Lose står ikke alene med bekymringen. Alle Venstres 54 regionsrådsmedlemmer har i et fælles brev opfordret statsministeren til at bevare regionerne.

205 politikere kan blive arbejdsløse

Regeringen vil på et pressemøde i morgen formiddag præsentere sit udspil til en sundhedsreform, der lukker den folkevalgte del af regionsrådene.

Regionerne består dog som administrative enheder i den nye struktur, som regeringen lægger op til - men uden det folkevalgte led. Det vil sige, at regeringen vil nedlægge de fem regionsråd og vinke farvel til de 205 politikere, der i dag bestemmer i regionerne.

I stedet skal de fem regioner fungere som administrative sundhedsforvaltninger med embedsfolk.

Herunder har regeringen planer om at etablere 21 sundhedsfællesskaber, der skal sikre mere nærhed i sundhedsbehandlingen.

Facebook
Twitter