Venstres gruppeformand skærer igennem: Sexisme-uenighed er 'en storm i et glas vand'

Karsten Lauritzen advarer samtidig stemmer i partiets bagland om at søge en konflikt.

Karsten Lauritzen mener, det er pressen, der har kørt sagen om uenighed i Venstre op. (Foto: DR Nyheder)

- Grundlæggende er der ingen uenighed i Venstres folketingsgruppe.

Sådan lyder det gruppeformand Karsten Lauritzen efter partiets gruppemøde i dag i Folketinget, hvor medlemmerne skulle drøfte partiets linje i forhold til sexisme-debatten.

Emnet var på dagsorden, fordi fungerende formand Inger Støjberg forleden skrev i et opslag på Facebook, at debatten har har taget overhånd.

- Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om en kvindes udseende kan blive udlagt som sexisme, skrev hun på det sociale medie.

Forinden havde den i øjeblikket sygemeldte formand Jakob Ellemann-Jensen på Instagram skrevet, at debatten ikke handler om, at man "ikke kan give et kompliment længere, men at debatten handler om opmærksomhed omkring sexisme."

Jakob Ellemann-Jensen er i øjeblikket sygemeldt med to behandlingskrævende diskusprolapser i nakken. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Karsten Lauritzen siger nu, at man i folketingsgruppen bakker op om formandens udlægning.

- Det er det, gruppen mener, og det forventer jeg selvfølgelig, at alle Venstres folketingsgruppemedlemmer mener, og det er som Jakob Ellemann skrev på sociale medier, at vi tager den her sexisme-debat superseriøst.

- Men der skal selvfølgelig være en balance. Man skal have lov til at være mand, man skal have lov til at være kvinde. Det er også fair at komme med en kompliment. Men der er en hårfin grænse mellem det og krænkelser, som man skal tage seriøst, siger Lauritzen.

Lauritzen advarer baglandet

Alle synes dog ikke at være enige i Venstres bagland.

Forleden tog 22 kvindelige medlemmer af Venstre afstand fra Inger Støjbergs Facebook-opslag i et debatindlæg i Berlingske.

Til det siger Karsten Lauritzen:

- Vi har nogle i Venstres bagland, der søger en konflikt her. Og der vil min anbefaling være til dem, at det skal de lade være med. For det er helt ubegrundet. I Venstre, der tager vi den her debat meget seriøst.

Næstformand Inger Støjberg vikarierer lige nu som formand i Jakob Ellemann-Jensens fravær. (Foto: (C) DR Nyheder)

Gruppeformanden mener, at det er pressen, der har fremstillet sagen som om, der er en grundlæggende uenighed mellem partiets to topfigurer.

- Jamen, man kan da sagtens komme med komplimenter, men man skal jo tænke over, hvordan komplimenter bliver opfattet.

- Og jeg synes for at være helt ærlig, at det er jer som presse, der har gjort det her til et stort konfliktemne. Og jeg synes, I skulle bruge jeres tid som presse på rent faktisk at tage den her dagsorden seriøst, sagde han.

Haarder bakker Støjberg op

Efter gruppemødet mente Inger Støjberg, der vender tilbage til posten som næstformand, når Jakob Ellemann-Jensen er rask efter sin behandling for to diskusprolapser, heller ikke, at der er en uenighed.

- Jeg tror ikke, der er den store uenighed. Jeg tror godt, at man ved, hvornår tingene går over gevind, og hvornår man går over grænsen, når man for eksempel befamler. Det skal man ikke, man skal opføre sig ordentligt.

Inger Støjberg fik inden gruppemødet opbakning fra Bertel Haarder, der var den eneste fra folketingsgruppen, der ville tale med pressen på det tidspunkt.

Bertel Haarder mener, at Inger Støjbergs 'skikkelige bemærkninger' bliver overfortolket. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Hun har sagt, at nu skal vi passe på, at det ikke går over gevind, og at en hver kompliment fra en mand til en kvinde bliver opfattet som en tilnærmelse. Og det har hun da ret i. Og alene det, at I står så mange her og spørger om det, det vidner jo om, at det hele er gået over gevind.

Debatten om sexchikane startede med tv-vært Sofie Lindes udmelding til TV 2 Zulu Awards om, at hun var blevet krænket af en "stor tv-kanon", da hun var 18 år og nystartet i DR.

Her fik hun angiveligt at vide, af pågældende, at han ville smadre hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob.

Siden da har debatten ikke mindst bredt sig til blandt andet også at handle om sexchikane på Christiansborg, hvor flere politikere har talt om en rådden kultur.

Men det siger Bertel Haarder nu, at han ikke kan nikke genkendende til efter sine mange år på tinge.

- Jeg jo lige haft 40 års jubilæum. Og jo, jeg har hørt om et eller andet. Men jeg har aldrig oplevet noget selv. Så mon ikke også debatten om Folketingets sexkultur er gået over gevind. Det tror jeg faktisk.

Facebook
Twitter