Venstres kontanthjælp-familie har 1600 kroner tilbage efter faste udgifter

Familien på kontanthjælp i Venstres kampagne har et meget beskedent beløb tilbage efter faste udgifter, viser beregning.

Venstres kampagne har fået voldsom kritik af rød blok og på sociale medier. (© Venstre)

- Det er mange penge, og det betyder, at tilskyndelsen til at tage et arbejde er for lav.

Sådan lyder en central formulering i Venstres nye kampagne, hvor det fremgår, at et ægtepar på over 30 år på kontanthjælp med tre børn kan få 454.215 kroner i samlede offentlige ydelser.

Reelt er der dog tale om, at familien på kontanthjælp kun har 1.600 kroner per måned tilbage, efter at de faste udgifter er betalt. Det viser en beregning, som Nordea har lavet for DR Nyheder.

- Det er et beskedent niveau, hvor der ikke er plads til de store armbevægelser eller impulskøb. Der er plads til at købe det absolut mest nødvendige og ikke ret meget mere, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Mangler forsikringer og transport

Hun har regnet kontanthjælp-familiens udgifter ud med udgangspunkt i et gennemsnitligt forbrug for en gennemsnitlig familie ifølge Danmarks Statistik. Her inkluderes blandt andet udgifter til husleje, mad, daginstitution og tøj.

I udregningen er udgifter til eksempelvis forsikringer, fritidsaktiviteter og transport ikke inkluderet.

- Det er jo ret almindeligt for eksempel at have en indboforsikring, og samtidig sparer mange jo også op til nogle større ting. Det skal altsammen komme fra de 1.600 kroner, der er tilbage efter faste udgifter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hverken arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) eller politisk ordfører Inger Støjberg (V) har ønsket at stille op til interview om beregningen.

V: Ikke et lille problem

I går mandag kom det frem, at Venstres stort anlagte kampagne dækker over et relativt lille udsnit af andelen af kontanthjælpsmodtagere.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser således, at der i 2013 var cirka 650 ægtepar med tre børn, hvor begge voksne modtog kontanthjælp. Der var i 2013 cirka 2.800 kontanthjælpsægtepar med børn.

Samtidig var der i alt 147.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark i 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen.

Venstres arbejdsmarkedsordfører mener dog ikke, at det er et lille problem, som partiet retter sin stort anlagte kampagne mod.

- Jeg mener ikke, at det er et lille problem at sige, at vi ønsker, at det skal kunne betale sig at arbejde i langt højere grad end i dag, sagde Hans Andersen.

Men hvor repræsentativt er det?

- Det er jo et konkret eksempel på, hvad man rent faktisk kan få i offentlige ydelser, hvis man er en familie på kontanthjælp med tre børn. Så er der også familier på kontanthjælp med et eller to børn og enlige kontanthjælpsmodtagere med børn. Så der er mange typer eksempler, og vi har bare givet ét eksempel på, at vi i dag har en forkert balance mellem det at være på offentlig forsørgelse og det at være i arbejde, sagde Hans Andersen.

Der er incitament til at tage arbejde

Venstre når frem til beløbet 454.215 kroner ved at lægge offentlige ydelser som boligsikring, børnepenge og tilskud til daginstitution oveni den kontanthjælp, som det tænkte ægtepar med tre børn modtager før skat.

Regnestykket har skabt stor debat, og hos Enhedslisten anklager man ligefrem Venstre for "usmagelig løgn og bedrag".

Beskæftigelsesministeriet har - stadig med udgangspunkt i Venstres tænkte kontanthjælpsfamilie - beregnet, at samme familie ville få cirka 2.000 kroner yderligere om måneden efter skat og tilskud, hvis begge forældre fik job til en HK-mindsteløn. En HK-mindsteløn er på 17.470 kroner om måneden.

Hans Andersen erkendte mandag, at der er et incitament til at tage et arbejde frem for at være på kontanthjælp.

- Ja, men vi synes bestemt ikke, at det er stort nok. Det er også derfor, vi foreslår at lave et moderne kontanthjælpsloft og lette skatten for dem med de laveste lønindkomster, sagde Hans Andersen.

Intet bud på V's kontanthjælpsloft

Venstre vil dog ikke løfte sløret for, hvad partiets bud på et "moderne kontanthjælpsloft" konkret indebærer. Der skal være et loft over, hvor mange offentlige ydelser man kan modtage, hvis man er på kontanthjælp, men Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvor loftet skal være, lød det.

Men hvorfor spille ud med et problem i helsidesannoncer, når I ikke har en løsning endnu?

- Nu har vi jo ikke vundet valget, og vi sidder heller ikke med regeringsansvaret, så det konkrete, moderne kontanthjælpsloft og detaljerne i det vil vise sig, hvis vi går hen og vinder valget. Men retningen er klar: Vi ønsker, at det i højere grad kan betale sig at arbejde, og at der skal være et loft for, hvor mange offentlige ydelser, man kan modtage, sagde Hans Andersen.