Venstres nye ministerhåb prøves af

Venstre er i gang med at forny sig. Karen Ellemann og Malou Aamund og andre unge folketingsmedlemmer skal inspirere Lars Løkke, erfarer Ritzaus Bureau.

Lars Løkke har udpeget en stribe unge håbefulde Venstrepolitikere, der muligvis står foran at blive ministre ved næste rokade. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix)

Fornyelsen er i gang i Venstre, hvor Lars Løkke Rasmussen har håndplukket en håndfuld lovende politikere til at udvikle nye idéer: Malou Aamund, Karen Ellemann, Ellen Trane Nørby, Jacob Jensen og Sophie Løhde skal blandt andet udvikle Venstres retspolitik, integrations- og familiepolitik, erfarer Ritzau.

I Venstre udlægges initiativet som et led i arbejdet med at klæde næstformanden på til den situation, der snart kan opstå, hvis Anders Fogh Rasmussen forlader dansk politik til fordel for en toppost i Nato og overlader partiet og Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen.

Udviklingsarbejdet blev sat i gang i januar uden megen forklaring til de øvrige folketingsmedlemmer i Venstre.

Muligvis magtskifte til foråret

Initiativet ses som en nødvendig udvikling af Venstres politik efter godt syv år i regering og som et forarbejde til et muligt magtskifte allerede til foråret.

- Det tyder på, at nogen skal profileres, når Anders Fogh Rasmussen holder op, og Løkke tager over, siger en kilde i Venstre, der ikke vil have sit navn frem.

Venstre har ansat en partikyndig ekstern rådgiver til at samle oplæggene, erfarer Ritzau.

V mangler unge kvindelige ministre

Gevinsten for Løkke kan være, at han med de politiske oplæg får et katalog med pejlemærker, som han kan bruge, hvis han pludselig skal i gang med at formulere sit eget politiske projekt for de kommende år.

Samtidig bliver oplæggene af nogle udlagt som en slags eksamen, hvor Lars Løkke Rasmussen kan teste en række ministerspirer, der presser sig på, når ministerholdet skal fornys. Venstre har i mange år savnet yngre, kvindelige profiler.

Med nye briller

I Venstres folketingsgruppe har det vakt opsigt, at de unge politikere blev bedt om at udvikle politik udenfor deres normale kompetencefelt. Forskningsordfører Malou Aamund skal udvikle uddannelsespolitikken, psykiatriordfører Sophie Løhde skal beskæftige sig med sundhedspolitik, velfærds- og medieordfører Ellen Trane Nørby skal arbejde med retspolitik, familie- og integrationsordfører Karen Ellemann skal udvikle familiepolitikken, mens erhvervsordfører Jacob Jensen ser på integrationspolitikken.

- Det er interessant med den positionering, der foregår. Og den ligegyldighed, der er, overfor den brede gruppe, siger et medlem af Venstres folketingsgruppe.

Som ekstra inspiration for ledelsen er Venstres ordførere blevet bedt om at komme med eksempler på, hvordan man kan øge danskernes frihed i hverdagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk