Venstres regnestykke gælder for 650 par på kontanthjælp

Men det er stadig ikke et lille problem, fastslår Venstres arbejdsmarkedsordfører.

Familier med tre børn kan få op til 454.215 kroner i kontanthjælp og andre offentlige ydelser. Det er for meget, mener Venstre. I 2013 var der cirka 650 af den slags familier i Danmark. (Foto: © Linda Kastrup, Arkivfoto: Scanpix)

Hele ugen vil Venstres nye kontanthjælpskampagne være at finde i aviser, på nettet, busser, togstationer og andre steder rundt i hele landet.

Kampagnen slår på, at et ægtepar på kontanthjælp og med tre børn kan få i alt 454.215 kroner i samlede offentlige ydelser - hvilket også inkluderer boligsikring, børnepenge og tilskud til daginstitution, som personer i arbejde også har mulighed for.

Den stort anlagte kampagne dækker dog over et relativt lille udsnit af andelen af kontanthjælpsmodtagere.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser således, at der i 2013 var cirka 650 ægtepar med tre børn, hvor begge voksne modtog kontanthjælp. Der var i 2013 cirka 2.800 kontanthjælpsægtepar med børn.

Samtidig var der i alt 147.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark i 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke noget lille problem

Venstres arbejdsmarkedsordfører mener dog ikke, at det er et lille problem, som partiet retter sin stort anlagte kampagne mod.

- Jeg mener ikke, at det er et lille problem at sige, at vi ønsker, at det skal kunne betale sig at arbejde i langt højere grad end i dag, siger Hans Andersen.

Men hvor repræsentativt er det?

- Det er jo et konkret eksempel på, hvad man rent faktisk kan få i offentlige ydelser, hvis man er en familie på kontanthjælp med tre børn. Så er der også familier på kontanthjælp med et eller to børn og enlige kontanthjælpsmodtagere med børn. Så der er mange typer eksempler, og vi har bare givet ét eksempel på, at vi i dag har en forkert balance mellem det at være på offentlig forsørgelse og det at være i arbejde.

Enhedslisten: Løgn og bedrag

Venstre når som nævnt frem til beløbet 454.215 kroner ved at lægge offentlige ydelser som boligsikring, børnepenge og tilskud til daginstitution oveni den kontanthjælp, som det tænkte ægtepar med tre børn modtager før skat.

Regnestykket har skabt stor debat mandagen igennem, og hos Enhedslisten anklager man ligefrem Venstre for "usmagelig løgn og bedrag".

Socialordfører Finn Sørensen mener, at Venstre sammenligner pærer med bananer.

- Venstres tal giver det indtryk, at kontanthjælpen er meget høj i forhold til lave indkomster. Men tog man de ydelser, som alle kan få, ud af regnestykket, så er der helt tydeligt penge at hente ved at tage et arbejde, siger Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

Venstre vil have 'moderne kontanthjælpsloft'

Venstres arbejdsmarkedsordfører forklarer, at partiet har taget de pågældende ydelser med, fordi det er "det reelle billede" af en familie med tre børn, hvor begge forældre er på kontanthjælp.

Men det er også ydelser, man får, hvis man har et lavtlønnet job. Ville det ikke være mere reelt at sammenligne direkte?

- Vi synes sådan set, at man skal se på det samlede beløb. Det er også derfor, at vi foreslår, at man skal se på at gennemføre et moderne kontanthjælpsloft, siger Hans Andersen.

Hvorfor så ikke også tage gratis lægehjælp og skole med? Det repræsenterer jo også en værdi.

- Det her er jo konkrete ydelser, vi har spurgt til og fået konkrete svar på. Vi har ikke udformet det moderne kontanthjælpsloft endnu, så vi har heller ikke lagt os fast på, hvilke konkrete ydelser, der skal indgå.

V: Det moderne kontanthjælpsloft vil vise sig, hvis vi vinder valget

Beskæftigelsesministeriet har - stadig med udgangspunkt i Venstres tænkte kontanthjælpsfamilie - beregnet, at samme familie ville få cirka 2.000 kroner yderligere om måneden efter skat og tilskud, hvis begge forældre fik job til en HK-mindsteløn. En HK-mindsteløn er på 17.470 kroner om måneden.

Hans Andersen erkender, at der er et incitament til at tage et arbejde frem for at være på kontanthjælp.

- Ja, men vi synes bestemt ikke, at det er stort nok. Det er også derfor, vi foreslår at lave et moderne kontanthjælpsloft og lette skatten for dem med de laveste lønindkomster, siger Hans Andersen.

Venstre vil dog ikke løfte sløret for, hvad partiets bud på et "moderne kontanthjælpsloft" konkret indebærer. Der skal være et loft over, hvor mange offentlige ydelser man kan modtage, hvis man er på kontanthjælp, men Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvor loftet skal være, lyder det.

Men hvorfor spille ud med et problem i helsidesannoncer, når I ikke har en løsning endnu?

- Nu har vi jo ikke vundet valget, og vi sidder heller ikke med regeringsansvaret, så det konkrete, moderne kontanthjælpsloft og detaljerne i det vil vise sig, hvis vi går hen og vinder valget. Men retningen er klar: Vi ønsker, at det i højere grad kan betale sig at arbejde, og at der skal være et loft for, hvor mange offentlige ydelser, man kan modtage, siger Hans Andersen.