Venstres sundhedsordfører imod billige sodavand

Den ny finanslov sætter afgiften på læskedrikke ned med 30 øre. Men den beslutning møder nu kritik fra Venstres egen sundhedsordfører. Han bliver støttet af oppositionen, læger og tandlæger.

Sodavand bliver 30 øre billigere pr. flaske. Det går ud over sundheden, siger kritikerne. (Foto: Volto © Stock.xchng)

Regeringen og Dansk Folkeparti har netop gjort sodavand billigere i den nye finanslov, men det taler Venstres sundhedsordfører, Jørgen Winther, nu imod. Politikere, læger og tandlæger støtter synspunktet.

- Sodavand med sukker til overvægtige børn er lige så sundhedsskadeligt som rygning. Jeg ærgrer mig over, at man nu sætter afgiften ned på sodavand med sukker. Det betyder, at grænsehandlen vinder over sundheden, og det er beklageligt, siger Jørgen Winther til NORDJYSKE Stiftstidende.

Hos Socialdemokraterne er sundhedsordfører Lone Møller helt enig.

- Jeg har set børn på helt ned til ti år med gammelmandssukkersyge, siger hun.

Bekæmper fedme

Radikale Elsebeth Gerner Nielsen mener Dansk Folkeparti giver med en hånd, for at tage med den anden.

- Dansk Folkeparti har selv været med til at sætte 57,5 millioner kroner af til fedmebekæmpelse over de næste fire år i samme finanslov. Det er, som om den ene hånd i Dansk Folkeparti ikke ved, hvad den anden gør, siger Elsebeth Gerner Nielsen (R)

I SF kalder man nedsættelsen af afgifter på sodavand for en hån mod børnefamilierne.

- Man skal være skruet mærkeligt sammen i hovedet, når man sætter afgiften ned på sodavand samtidig med, at man skærer i kommunernes økonomi. Det er en grotesk måde at prioritere velfærden på - og hån mod børnefamilierne, siger SF's finanspolitiske ordfører, Ole Sohn.

Tykkere børn med huller i tænderne

Producenter af læskedrikke jubler over de laver afgifter, men både læger og tandlæger advarer mod konsekvenserne. De mener der bliver både flere huller i børnenes tænder, samt tykkere børn, når prisen på sodavand falder.

- Jeg mener, at man har ladet hensyn til grænsehandlen overskygge hensyn til vores børns sundhed, og det er meget foruroligende, siger børne- og ungelæge Vibeke Manniche.

Kritikken preller af på Bryggeriforeningen, der ikke tror på, at danskerne vil drikke mere sodavand, fordi de bliver nogle øre billigere.

Facebook
Twitter