Venstres Ungdom: Gør Margrethe arbejdsløs

Kongehuset skal afskaffes, lyder det fra VU. Dermed er der kun to ungdomspartier, som fortsat støtter monarkiet.

Kongehuset skal afskaffes, lyder det fra VU. Dermed er der kun to ungdomspartier, som fortsat støtter monarkiet i dets nuværende form. (© Colourbox)

Alle mennesker er født lige. Derfor er det uacceptabelt og ikke mindst udemokratisk, at det danske statsoverhoved arver sin position. Kongehuset skal afskaffes.

Det er holdningen hos Venstres Ungdom efter et netop overstået landsstævne i weekenden, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Her besluttede et flertal at de unge politikere, at dronningen skal gøres arbejdsløs - noget, der ellers er blevet diskuteret mange gange, men altså først endeligt vedtaget nu.

Ikke diktatorer

- Det er en konstant debat mellem principper og virkelighed. Der er jo ingen i VU, der mener, at de kongelige leger diktatorer, og vi forventer heller ikke, monarkiet i Danmark bliver afskaffet med den nuværende opbakning til kongehuset. Men jeg mener, det er vigtigt, at vi tager den principielle debat, siger VU's formand Morten Dahlin til Berlingske Nyhedsbureau.

Symbolsk karakter

Tilbage i juli skrev lokalformand i VU Roskilde/Lejre om sagen i en personlig kommentar på Venstres Ungdoms hjemmeside.

Her skriver han, at den nedarvede magt giver mindelser om et diktatur:

- Vores statsoverhoved er af en symbolsk karakter på trods af, at regenten skal underskrive alle love for at gøre dem gyldige. Vores statsoverhoved er ikke valgt af det folk, det er med til at regere over, og det er et demokratisk problem. Et statsoverhoved med den magtfulde position og de magtbeføjelser bringer mindelser om et diktatur specielt med tanke på, at magten er nedarvet.

KU raser

Hos de borgerlige ungdomsfæller i Konservativ Ungdom raser man over VU's beslutning om at arbejde for en nedlæggelse af kongehuset.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at en såkaldt borgerlig ungdomsorganisation vil gøre op med en så fundamental institution i det danske samfund. Det er det diametralt modsatte af, hvad vi vil. Vi vil værne om kongehuset, som er i stand til at samle Danmark, siger KU-formand Kristoffer Beck til Berlingske Nyhedsbureau.

Blandt de danske ungdomsorganisationer er det kun KU og Dansk Folkepartis Ungdom, der går ind for at bevare monarkiet i dets nuværende form.

Facebook
Twitter