Ventetiden hos politiet er den længste i over 10 år

For første gang siden politireformen i 2007 tager det nu over 100 dage i gennemsnit for politiet at færdigbehandle straffesager.

Borgernes tålmodighed med politiet bliver i stigende grad testet. De seneste tal viser en stigende ventetid fra man afleverer en anmeldelse til politiet rejser sigtelse eller afslutter sagen uden sigtelse. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ofre for kriminalitet må kigge stadig længere efter en hurtig afklaring, efter at de har anmeldt en sag til politiet.

Politiets sagsbehandlingstider i straffesager som blandt andet vold, voldtægt og indbrud er nemlig steget til 108 dage i gennemsnit. Det viser en aktindsigt over de seneste ventetider for tredje kvartal i år, som DR Nyheder har fået hos Rigspolitiet.

Til sammenligning gik der i 2017 i gennemsnit 99 dage fra politiet modtog en anmeldelse til de enten rejste sigtelse eller lukkede sagen uden sigtelse.

- Det er selvfølgelig utilfredsstillende for borgerne at vente på vores sagsbehandling. Enhver borger, der møder op med en anmeldelse, har en berettiget forventning om, at vi løser sagen så hurtigt som muligt.

- Men vi har været inde i en periode, hvor vi har været nødt til at prioritere, siger politidirektør i Rigspolitiet, John Vestergaard med henvisning til, at grænsekontrol og bevogtningsopgaver i forbindelse med potentielle terrormål har lagt beslag på mange betjente i de seneste år.

Efterslæb fra tidligere

Sidste år besluttede regeringen at lade Forsvaret aflaste politiet. I alt 160 danske soldater blev i september 2017 sendt en kort tur på skolebænken og efterfølgende ud for at aflaste politiet med grænsekontrol og bevogtningsopgaver. Det skulle frigøre omkring 128 politibetjente, som dermed kunne tage sig af de normale politiopgaver i kredsene.

Alligevel viser de nyeste tal for sagsbehandlingstiden i straffesager altså fortsat en stigende tendens – så politiet i tredje kvartal i år var oppe og bruge 108 dage i gennemsnit fra anmeldelse til sigtelse.

Stigningen kommer efter at en stribe politikere og Politiforbundet i april 2017 slog alarm over, at sagsbehandlingstiden var steget til 99 dage. Rigspolitiets statistik går tilbage til politireformen i 2007 - og i de godt 10 år siden da har sagsbehandlingstiderne ikke tidligere været så lange som nu.

Om den seneste stigning siger politidirektør John Vestergaard:

- Det er jo ikke en udvikling, vi er glade for. Men udviklingen er også et udtryk for, at vi har taget fat i de sager, som vi ikke har nået i den tid, hvor vi har været optaget af andre sager. Det er jo sådan, at når en sag har ligget i en tid hos os, og vi så tager den frem og rejser sigtelse eller afslutter den, så er det først på det tidspunkt, at den indgår i statistikerne.

- Når vi så har flere gamle sager, så vil det vise en lang sagsbehandlingstid. Det er bestemt ikke godt, men det er en udvikling, der er uundgåelig, når man begynder at rydde op i et efterslæb, som vi gør nu, siger John Vestergaard.

Er I for langsomme?

- Vi gør, hvad vi kan, og vi arbejder så hurtigt, vi kan. Vi har det fokus, der skal til for at få indhentet efterslæbet. Og vi kan se, at vi rejser flere sigtelser end vi har gjort tidligere, så vi har en tro på, at vi får vendt udviklingen snart, siger John Vestergaard.

Politidirektøren kan dog ikke give noget bud på, hvornår det i givet fald sker.

- Det er svært at spå om.

Stort politisk fokus

Stigende sagsbehandlingstider hos politiet har de senere år haft stor politisk fokus på Christiansborg. Alligevel venter borgerne stadig i længere og længere tid.

De stigende ventetider hos politiet var allerede højt på den politiske dagsorden i foråret 2017. Ventetiden var på det tidspunkt 99 dage - og dengang udtrykte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forhåbninger om, at et fald i sagsbehandlingstiden var lige om hjørnet:

- Jeg håber, det bliver i slutningen af i år, sagde Søren Pape Poulsen dengang til DR Nyheder.

I dag er justitsministeren da heller ikke tilfreds med udviklingen.

- Det skulle jo gå den anden vej. Men det er klart, at når nogle af de sager, der har lægget for længe, bliver løst, så stiger sagsbehandlingstiden. Det er en pukkel, vi skal over, siger Søren Pape Poulsen, der dog nu ikke vil give noget nyt bud på, hvornår ventetiderne begynder at falde.

Går man lidt længere tilbage i tiden er sagsbehandlingstiden hos politiet næsten fordoblet siden 2012. Det år tog det politiet 56 dage i gennemsnit at færdiggøre en straffesag.

- Der skal vi selvfølgelig gerne ned igen. Jeg skal ikke stå her og sige, hvad målet præcist skal være, men selvfølgelig skal vi have vendt udviklingen meget hurtigt. Det er det, vi er optagede af lige nu, siger John Vestergaard.

Politidirektøren glæder sig dog over, at det specifikt i forhold til voldssager er lykkes at nedbringe sagsbehandlingstiden. I 2017 tog det fra 52 dage, mens den nye opgørelse viser at voldsofrene i gennemsnit kun ventede i 38 dage i tredje kvartal af i år. Netop hurtigere behandling af voldssager af hensyn til at ofrene kan komme videre med deres liv har der været ekstraordinært stor politisk fokus på. John Vestergaard fastslår, at voldssagerne har ”helt særlig høj prioritet” hos politiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk