Verdens ledere vil øge internetovervågning

Vil du overvåges, når du surfer på nettet? Det kan blive konsekvensen, hvis verdens ledere får deres vilje, mener kritikere.

Det polske parlament tager masker på i protest. (© Scanpix)

I sidste uge gik Wikipedia i sort, og dusinvis af større og mindre it-firmaer gik i fælles aktion mod de amerikanske lovforslag SOPA og PIPA.

SOPA og PIPA skulle stramme beføjelserne i de allerede eksisterende lovgivninger om ulovlig kopiering af film, tv, musik og så videre, men mange mente, at lovforslagene var alt for vidtgående.

Det virkede

Og demonstrationen så ud til at virke - SOPA og PIPA blev foreløbigt lagt på hylden, og skal i hvert fald nu igennem en grundig behandling, før de bliver fremsat igen.

Men i mellemtiden er nye love på området blevet sneget ind, næsten under radaren, kan man sige, i form af den globale handelsaftale ACTA - Anti Counterfeit Trade Agreement.

ACTA har været undervejs i mange måneder, og og selvom den er blevet kritiseret for både sit indhold og for hemmelighedskræmmeriet omkring forhandlingerne, så har mange lande allerede stemt for - herunder USA og EU - dermed også Danmark, der i går skrev under i Japan.

Vogter over nettet

ACTA giver ophavsretsejerne vide muligheder for fx at lukke hjemmesider de mistænker for at dele ulovligt kopieret materiale, men pålægger også internetudbydere at fungere som en slags vagtmænd over for trafikken i deres net - begge dele med ret uoverskuelige konsekvenser for både søgemaskiner, firmaer som TDC og Telia og for helt almindelige netbrugere.

Uanset indholdet, så er der mange som har kritiseret netop de hemmelige forhandlinger, hvor kun meget få aktører og primært de - der har interesse i at lave så stramme beskyttelsesregler for ophavsretshavere som muligt - er blevet hørt.

Det siger i hvert fald mange kritikere, heriblandt den respekterede Electronic Frontier Foundation og det franske site La Quadrature du Net, der har lavet et helt site om ACTA.

Også EUs ACTA-observatør trak sig igår tilbage i protest mod de lukkede forhandlinger.

Er den så stemt igennem?

Nej, selvom EU har underskrevet aftalen, så skal den stadig godkendes af Parlamentet i juni, og derfor håber mange aktivister nu, at de kan nå at smide grus i maskineriet, ligesom man gjorde med SOPA og PIPA. Aftalen skal først ratificeres af Europa-parlamentet i juni måned.

Harddisken vil følge op på sagen.

Her er nogle links om sagen.

EU-medlem Marietje Schaakes artikel om ACTA og hvad man stadig kan nå at gøre:http://www.reddit.com/r/politics/comments/ow1v5/acta_note_from_marietje_schaake_member_of_the/

Franske La Quadrature du Net's ACTA-site:http://www.laquadrature.net/ACTA

Electronic Frontier Foundation:https://www.eff.org/issues/acta

FacebookTwitter