Vermund presser Ellemann på udlændingepolitikken: Kan danskerne ikke regne med dig?

Nye Borgerlige vil trække i folkestyrets nødbremse og kritiserer Venstre for hykleri.

Venstres formand nøler, lyder det fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Hun efterlyser ambitioner fra oppositionsformanden. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Det burde være den vigtigste opgave overhovedet for det borgerlige Danmark. Men lederskabet fra oppositionens største parti lader mildest talt vente på sig.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener i hvert fald kun, at hun kan gisne om, hvor hun har Venstre, når det gælder udlændingepolitik og arbejdet med et nyt europæisk asylsystem.

- Når man er formand for landets største borgerlige parti, så bør man også stille sig i spidsen for at få løst de her problemer, siger hun.

- For mig er det ærkeborgerlig politik at passe på vores land og vores frihed. Og det forpligter, lyder det fra Pernille Vermund.

Det skuffer hende, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nøler i en sådan grad, at udlændingepolitikken overlades til regeringen og dens støttepartier.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at det er Socialdemokratiet, der skal løse udlændingepolitikken for Danmark og sætte sig på den her dagsorden, siger Pernille Vermund.

Hun er bekymret for, om det borgerlige Danmarks statsministerkandidat i det hele taget har begreb om, hvor stor udfordringen er.

- Jeg savner, at han tager den her dagsorden op og siger, at vi har har massive udfordringer med vores udlændingepolitik.

Har mødt mere velvilje hos Mette Frederiksen

På den anden side har Pernille Vermund fået et "forholdsvis positivt indtryk" af den socialdemokratiske statsminister.

- Hun gav os faktisk ret i, at politikerne i alt for mange år blot har lappet på problemerne i stedet for at løse dem, lød det i formandens tale ved Nye Borgerliges landsmøde med henvisning til åbningsdebatten i Folketinget i starten af måneden.

Se klip fra Pernille Vermunds tale i dag.

Mette Frederiksen kvitterede ved den lejlighed for Nye Borgerliges opråb om, at udlændingepolitikken skal tænkes forfra - og det er meget mere, end der er kommet ud af den ene kop kaffe, hun har drukket med Jakob Ellemann-Jensen.

Der er grænser for, hvor længe man kan være om at sætte sig til rette i formandsstolen, mener Pernille Vermund.

- Det er belastende, at det eneste, der kommer af meldinger fra Jakob Ellemann-Jensen, er et billede af ham og Morten Østergaard (R) stående skulder ved skulder i matchende rullekraver, siger hun.

Hun henviser til et billede, hvor de to partiledere står skulder ved skulder i matchende rullekraver.

Truer med folkeafstemning

Nye Borgerlige vil tage drastiske midler i brug for at forhindre regeringen og dens parlamentariske grundlag i at lempe udlændingepolitikken - nemlig Grundlovens paragraf 42.

Paragraffen, der sidst blev brugt i 1963, giver 60 medlemmer af Folketinget mulighed for at sende et givent lovforslag til folkeafstemning.

Og det skal være konsekvensen af, at regeringen i sommers lavede en aftale med sine støttepartier om at indføre et midlertidigt børnetilskud til familier på sociale ydelser - et tilskud, som især kommer indvandrere, der ikke er i arbejde, til gode.

Det er Venstre, der som det største oppositionsparti, sidder med de afgørende stemmer, for at den parlamentariske nødbremse kan aktiveres, men partiet har pure afvist tanken.

- Jeg synes, det er hyklerisk, og jeg synes, det er at stikke folk blår i øjnene, lyder reaktionen fra Pernille Vermund.

- Man lader som om, man er den store strammer på udlændingepolitikken, og når man så i Grundloven har et redskab til at sende en lov, der lemper udlændingepolitikken ud til befolkningen, så siger man 'nej, vi kan jo ikke spørge befolkningen om alt muligt'.

'Ikke meningen med folkestyret'

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen har ikke ønsket at kommentere kritikken fra Nye Borgerlige, men henviser til partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede.

- Man skal ikke holde folkeafstemninger, hver gang vi er uenige med regeringen, så ville vi ikke bestille andet. Det vil være at kortslutte folkestyret, lyder det fra Mads Fuglede.

Men den forklaring giver Pernille Vermund ikke meget for.

- Det er ikke, fordi vi skal belemre folk med folkeafstemninger hele tiden. Men man skal bruge paragraffen, når regeringen løber fra noget, de har lovet før valget. Og det var et højt og helligt løfte fra Socialdemokratiet ikke at slække på udlændingepolitikken, siger Pernille Vermund.

Spørgsmålet er, ifølge Pernille Vermund, om også Venstre løber fra det, de har lovet danskerne.

- Det er dybt, dybt bekymrende, hvis vi allerede er nået dertil, at Venstre ikke engang vil stå på mål for den lovgivning, som de selv har vedtaget, siger hun.

Heller ikke Det Konservative Folkeparti vil støtte en folkeafstemning om udlændingelempelser, men Dansk Folkeparti har selv luftet tanken og stiller gerne sine mandater til rådighed, oplyser partiet.

Men hos Venstre mener Mads Fuglede ikke, at der er noget at komme efter.

- Venstre mener det samme nu, som da vi sad i regering og gennemførte den ene stramning efter den anden, siger han.

Til gengæld anser han regeringens planer om at stable et nyt europæisk asylsystem på benene for at være ”mere luftfrikadeller end virkelighed”.

Facebook
Twitter