Vermund til Thulesen Dahl: Er du klar? Er du klar? Er du klar?

DF bakker op om Nye Borgerliges krav, lød det i duellen mellem dem til aften.

- Hvorfor stoppede I ikke Lars Løkke Rasmussen? Hvad tænkte I på?

Sådan lød det fra Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, der her til eftermiddag mødte DF-formand Kristian Thulesen Dahl i en direkte duel i Aabenraa.

Klip fra duellen i videoen i toppen.

Talen var faldet på sommeren 2015, hvor et stort antal af flygtninge og migranter krydsede grænsen til Danmark og vandrede langs de danske motorveje.

- Skulle vi have bedt Lars Løkke Rasmussen om at gå ned til en grænse, der ikke var bevogtet og sige Stop, svarede Kristian Thulesen Dahl.

- Hvor er det pjattet. For mig er det her dybt alvorligt, lød svaret fra Pernille Vermund inden hendes modstander prompte svarede:

- Så forhold dig alvorligt til det.

Realistisk eller ej

Duellen mellem de to partiformænd var den første nogensinde mellem de to.

Det verbale slagsmål fandt sted i Aabenraa i Sydjyllands Storkreds, som begge partiformænd stiller op i, og det var ikke overraskende udlændingedebatten, der tegnede størstedelen af de to timer, der var sat af.

Begge partiformænd er fortalere for en meget stram udlændingepolitik, og derfor kom debatten til at handle om, hvem der havde den bedste plan.

- Hvis man indfører et asylstop, så mister man retten til at være her som flygtning, altså på flygtningestatus, og så skal man selvfølgelig tilbage, sagde Pernille Vermund. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Nye Borgerlige har præsenteret tre ufravigelige krav, som en eventuel statsminister og regering skal efterleve, hvis de skal gøre sig forhåbninger om partiets potentielle mandater.

For det første skal der indføres et totalt asylstop, derudover skal udlændinge forsørge sig selv, og endelig skal kriminelle udlændinge udvises konsekvent efter første dom.

Tre krav, som Kristian Thulesen Dahl gjorde det klart, at han principielt var klar til at gennemføre her og nu.

- Det er slet ikke spørgsmålet. Det, der er spørgsmålet for mig, er, at du har gjort tre krav til ufravigelige krav og giver befolkningen det indtryk, at hvis man gennemfører de ufravigelige krav over for en statsminister og han ellers må ryge og rejse, så har vi løst opgaven, forklarede han.

- Så siger jeg, det har vi da ikke.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl handler det ikke kun om at få lukket hullet og undgå at få flere udlændinge til Danmark. Det handler ligeså meget om at få sendt dem, som allerede er her hjem.

Et problem, som de tre ufravigelige krav også ville løse, ifølge Pernille Vermund.

- Hvis man indfører et asylstop, så mister man retten til at være her som flygtning, altså på flygtningestatus, og så skal man selvfølgelig tilbage, lød hendes svar.

Træer rundt om Christiansborg

Der var med andre ord masser af enighed om målet mellem de to partiformænd.

Derfor kom debatten især til at handle om vejen dertil. Hvordan målet skal nås.

- Og jeg vil bare sige, at med den stil, som du lægger for dagen, så skal vi have plantet nogle flere træer rundt om Christiansborg, sagde Kristian Thulesen Dahl, med henvisning til andre politikere, der er 'kravlet op i et træ', med ufravigelige krav. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For Pernille Vermund handler det om at stå fast på de tre ufravigelige krav og tvinge en kommende statsminister ind på sin vej. Og Lars Løkke Rasmussen vil være til at snakke med, forklarede hun.

- Han vil ikke være statsminister for enhver pris, siger han. Det tror jeg gerne, at han vil, lur mig, om han ikke gerne vil blive siddende. Hvis I står sammen med os, så kommer han ikke uden om det. Er du klar? Er du klar? Er du klar, lød det fra Vermund, der ikke fik overtalt Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg er ikke parat til ultimative krav i Folketinget. Den sidste, der gjorde det, er udenrigsminister i dag, forklarede Kristian Thulesen Dahl med henvisning til Anders Samuelsen.

Som formand for Liberal Alliance gjorde han en sænkelse af topskatten med fem procentpoint til et ufravigeligt krav. Et krav, som han dog opgav, da Liberal Alliance gik med i regeringen.

- Og jeg vil bare sige, at med den stil, som du lægger for dagen, så skal vi have plantet nogle flere træer rundt om Christiansborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk