Vermund vil være formand: 'Jeg er på ny klar til at tage os videre og kæmpe'

Pernille Vermund stiller sig til rådighed som formand for Nye Borgerlige efter eksklusionen af Lars Boje Mathiesen.

Pernille Vermund vil igen være formand for Nye Borgerlige. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Efter kun en måned væk fra posten som formand for Nye Borgerlige, vil Pernille Vermund nu tilbage i formandsstolen.

Det har hun meddelt i en pressemeddelse, der er blevet sendt ud til partiets medlemmer.

- Jeg vil gerne lede folketingsgruppen samt stille op som formand for vores parti. Så hvis I medlemmer vil have mig, er jeg klar til kamp for Nye Borgerlige og Danmark.

Meldingen kommer, efter partiets hovedbestyrelse enstemmigt har valgt at ekskludere Lars Boje Mathiesen, der blot for en måned siden overtog formandsposten fra Pernille Vermund.

Vermund selv skriver, at hun har opbakning fra de to øvrige folketingsmedlemmer fra partiet - Peter Seier Christensen og Kim Edberg Andersen.

Vermund: Ingen personer er vigtigere end partiet

Eksklusionen af Lars Boje Mathiesen skyldes ifølge partiets hovedbestyrelse en strid om penge.

Her anklager hovedbestyrelsen nemlig Boje Mathiesen for at have presset partiet for at få udbetalt et formandshonorar på 55.000 kroner om måneden i fire år og for at ville have udbetalt 350.000 kroner fra partikassen.

Og de beskyldninger gentager Vermund i pressemeddelelsen.

- Det er helt utilstedeligt som formand at kræve 350.000 kroner overført fra partiet til ens egen private konto.

- Det er i min verden uacceptabelt at kræve en 4-årig uopsigelig kontrakt til en værdi af over 2,6 millioner kroner betalt af medlemmerne i formandshonorar – foruden ens høje folketingsvederlag for at varetage den post, som man allerede havde påtaget sig, lyder det fra Vermund.

Ifølge Vermund var det de to krav, som Boje Mathiesen stillede til hovedbestyrelsen for at blive i partiet.

-Sådanne metoder kan vi selvfølgelig ikke sidde overhørig, for ingen personer er vigtigere end sagen og partiet, skriver hun i pressemeddelelsen.

Den tidligere formand modtog ikke selv et formandshonorar, imens hun var folkevalgt, oplyser partiet til DR.

Lars Boje Mathiesen afviser selv anklagerne, og har kaldt beskyldningerne for et 'karaktermord' på sin Facebook-side.

Lars Boje Mathiesen afviser de anklager, som Nye Borgerliges hovedbestyrelse og Pernille Vermund kommer med. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Vinkede farvel til formandsposten

Det er kun to måneder siden, at Pernille Vermund meldte ud, at hun ville stoppe som formand.

For på trods af at hun på det tidspunkt havde stået i spidsen for partiet i syv år, så vidste Vermund, at denne valgperiode skulle være hendes sidste. Derfor skulle partiet have en ny formand, der kunne føre partiet videre.

- Jeg anbefaler ikke nogen. Alle medlemmer kan stille op som formand, og vi må se, hvem der melder sig på banen. Om der er nogen, der har mod på og lyst til at bære faklen videre. Det er et stort ansvar og en stor opgave, sagde hun dengang til DR.

Den 7. februar gav hun formelt faklen videre til den nu ekskluderede Lars Boje Mathiesen, der var den eneste kandidat til posten.

Og nu er hun så klar til at tage faklen tilbage.

- Jeg er klar til at bære faklen videre, hvis I medlemmer ønsker det, skriver hun i pressemeddelelsen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Pernille Vermund og Lars Boje Mathiesen, men det har ikke været muligt.

Bagland bakker comeback op

Det er yderst sjældent, at en formand for et politisk parti har haft så kort tid i formandssædet. Og nyheden om, at partiet nu står uden en formand, kom bag på mange byrådsmedlemmer i formiddags.

- Jeg havde ikke set det komme, lød det i morges fra Jens Nygaard, der sidder i byrådet for Nye Borgerlige i Frederikshavn Kommune.

Og hvad gør man så som parti, når formanden er blevet smidt på porten? For flere byrådsmedlemmer, der vågnede op til nyheden, var svaret enkelt:

Den gamle formand - og partistifter - skal tilbage.

Malte Jäger, der sidder i byrådet for Nye Borgerlige i Kerteminde, håber på, at Vermund vender tilbage på formandsposten. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

- Jeg håber da, der kunne være en mulighed for, at Pernille Vermund måske kunne komme tilbage som formand, lød det i morges fra Malte Jäger, der er byrådsmedlem i Kerteminde.

Også Githa Nelander, der sidder i byrådet i Næstved, havde et 'inderligt ønske' om at se partistifteren tilbage til roret.

- Hvis det kun er for en kort periode - eller for den her folketingsperiode - så er det det. Men det ser jeg som vejen ud. Jeg støtter gerne op om det, og jeg er med i hvert fald, lød opfordringen fra Githa Nelander.

Det er ikke klart, hvornår og hvordan Nye Borgerlige får en ny formand.

Men indtil videre er det hovedbestyrelsens 13 personer, der har ansvar for at lede partiet, oplyser Pernille Vermund i pressemeddelelsen.