Vestager: Flest skal arbejde og betale skat

Reformer er ifølge økonomi- og indenrigsministeren metoden til at få flere i arbejde, så færre skal have offentlig forsørgelse.

Margrethe Vestager har som mål, at flest danskere skal arbejde og betale skat, derfor skal flere tusinde væk fra offentlig forsørgelse. (© DR)

Flere tusinde skal væk fra offentlig forsørgelse og i arbejde, så der igen vil være flest i arbejde, siger den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

- Det må være regeringens ambition, at der er markant flere i arbejde end på overførselsindkomster, siger hun til Jyllands-Posten.

I dag er mere end 50 procent af befolkningen på offentlig forsørgelse, mens under halvdelen er i arbejde, og det misforhold ser ud til at være hovedtendensen mange år frem. Ingen regering har i de seneste 30 år formået at få ændret balancen markant.

Vil gøre op med tabuer

Margrethe Vestager erkender, at det er en svær opgave, men der vil komme flere ændringer i fremtiden.

- I regeringsgrundlaget lover vi blandt andet en reform af førtidspension, af fleksjob, af kontanthjælp og hele trepartsaftalen. Men når vi har arbejdet med de reformer, skal vi blive ved med nye reformer, siger Vestager.

Hun mener, at der skal gøres op med tabuer i velfærdsdebatten.

Ting vi tager for givet

- Det er fair nok, at den familie, som har børn, kan udnytte børnenes bundfradrag, fordi man har forsørgerpligt. Men det kan da godt være, at vi skal udfordre den holdning og genoverveje de ting, vi tager for givet, siger hun.

- Vi er nødt til at fortsætte reformerne, hvis vi skal udvikle vores samfund, siger ministeren.