Vestager: Grænsen for effektivisering går ikke ved 12 milliarder

Måske er der i virkeligheden plads til at effektivisere for mere end 12 milliarder kroner, siger Vestager.

Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager mener ikke, at 12 milliarder kroner er grænsen for, hvad der kan hentes på effektiviseringer i det offentlige. (Foto: Sydslesvigsk Pressetjeneste)

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) landede torsdag morgen en aftale med kommuner, regioner og flere arbejdstagerorganisationer om at effektivisere det offentlige for 12 milliarder kroner.

- Men arbejdet stopper ikke der, slår hun fast.

- Måske skal man også løfte blikket fra de 12 milliarder og se på, hvad er mulighederne i forhold til resten.

- For jeg mener ikke, at spørgsmålet om, hvad den offentlige sektor leverer, er udtømt med de 12 milliarder, siger Margrethe Vestager under et åbent samråd i Folketingets Kommunaludvalg torsdag.

Borgerlige vil højere op

Det er Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, der har kaldt ministeren i samråd.

Han ønsker konkrete svar på, hvorfor regeringen er nået frem til lige netop effektiviseringer på 12 milliarder kroner, og ikke et beløb der var højere eller lavere.

Det private arbejder med effektiviseringer på 1,25 procent, og en kommission har for nylig peget på, at der kan effektiviseres for et beløb svarende til 10 procent i det offentlige.

- De 12 milliarder svarer til, at den offentlige sektor skal blive 0,3 procent mere effektiv om året over syv år. Til sammenligning forventer det private at effektiviseres 1,25 procent i samme periode, siger Vestager.

- Sagt lidt på jysk er det ikke nogen urimelig eller urealistisk målsætning, vi har sat.

- Det ville måske i højere grad være underligt, hvis vi ikke havde en ambition om, at den offentlige sektor skulle være mere effektiv, siger hun.

Fra fem til 12 milliarder

Jacob Jensen fortæller, at han "måske naivt" havde forventet klarere svar fra ministeren.

- Hvorfor blev det lige 12 milliarder kroner? For et par måneder siden snakkede man om effektiviseringer på fem milliarder, og så fik man en åbenbaring om, at det skulle mere end fordobles, spørger Jacob Jensen.

De 12 milliarder kroner er en del af vækstplanen, og de skal geninvesteres i den offentlige sektor, slår Margrethe Vestager fast:

- Jeg skal ikke gå nærmere ind i den politiske historieskrivning om, hvorfor det er 12 og ikke 10 eller 14 milliarder. Jeg forstår ikke helt, hvorfor det er et meget afgørende spørgsmål for Venstre.

/ritzau/