Vestager overdrev økonomisk fremgang før exit

DR's Detektor har kigget nærmere på, om der blev skabt 5.000 nye job i sidste kvartal, som tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager påstår.

Margrethe Vestager ankom på cykel til Amalienborg inden tirsdagens ministerrokade. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

- Danmark er på vej ud af krisen.

Sådan lød konklusionen fra tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i TV Avisen få dage inden, hun takkede ja til en kommissærpost i Bruxelles. Videre sagde Vestager at:

- Sidste kvartal var der 5.000 flere, der fik et job - rigtig mange i private virksomheder, som går godt. Der er en helt anden stabilitet i Danmark!

Men DR's Detektor har kigget nærmere på, om der blev skabt 5.000 nye jobs, og om det er et bevis for, at der er en helt anden stabilitet i dansk økonomi.

Kan også være negativt

Kigger man i statistikbanken hos Danmarks Statistik, så er det sandt, at ca. 5.000 flere fik et job i andet kvartal i år.

Men de 5.000 nye job, som Margrethe Vestager bruger som argument for, at "der er en helt anden stabilitet i Danmark" og at "Danmark er på vej ud af krisen", kan rent faktisk være et negativt tegn for dansk økonomi.

Sådan lyder det fra Bo Sandemann, professor i økonomi på Aarhus Universitet. For i samme periode - nemlig andet kvartal - er væksten faldt med 0,3 procent:

- Problemet med, at der er kommet 5.000 ekstra i arbejde er, at produktionen samtidig er faldet, og det betyder, at kigger man lidt fremad, så er det svært at tro på, at sådan en beskæftigelsesfremgang kan fastholdes, fordi den er nødt til at producere noget for at det er profitabelt for virksomhederne at have de her folk ansat, siger Bo Sandemann.

Skaber mindre værdi

Med andre ord er beskæftigelsen altså steget uden, at vi producerer mere - faktisk skaber vi med flere beskæftigede mindre værdi.

At stigningen i antal beskæftigede kan være et negativt tegn bakkes op af Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen

- Hvis beskæftigelsen begynder at stige i en situation, hvor vi ikke engang har ret meget vækst, er det udtryk for at vækstpotentialet i dansk økonomi er meget lavt. Hvis vi allerede ved disse vækstrater begynder at opleve stigende beskæftigelse, betyder det at vores produktivitet er ekstremt ringe. Når vi har svag produktivitet, bliver det svært at skaffe vækst, når vi kigger længere ud i fremtiden.

Vestager fastholder konklusion

Detektor har forsøgt at få et interview med Margrethe Vestager om hendes udtalelser, men hun er i Bruxelles og har ikke kunnet finde tid.

I en mail gør De Radikales pressechef Andreas Hemmeth opmærksom på, at den negative vækst i høj grad skyldes, at der har været en nedgang udvindingen af olie i Nordsøen - og at både eksporten og det private forbrug er stigende - og at de derfor fastholder at den stigende beskæftigelse er et godt tegn for Danmark.

Hør flere faktatjek i eftermiddag 15.03 på P1, på podcast eller se flere på Detektors facebookside.

RETTELSE: Tidligere fremgik det af artiklen, at Margrethe Vestager undlod at fortælle, at der i den samme periode forsvandt cirka 1.000 job i den offentlige sektor, sådan at der på bundlinjen kun var 4.000 flere beskæftigede i perioden. Men det viser sig, at hun allerede havde taget højde for de 1.000 offentlige job.