Vestager træder ud af regeringen og bliver EU-kommissær

Thorning meddeler, at Margrethe Vestager forlader regeringen for at blive ny kommissær i EU.

Vestager siger farvel til dansk politik og skal til EU.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) træder ud af regeringen og bliver ny kommissær i EU.

Det meddeler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) natten til søndag på et pressemøde i Bruxelles, hvor hun har deltaget i topmøde med EU's 28 stats- og regeringschefer.

- Det ligger nu fast, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i næste uge træder ud af regeringen og bliver Danmarks nye kommissær. Juncker (formand for EU-kommissionen, red.) har gjort det klart over for mig, at Margrethe Vestager får en tung post, der svarer til hendes åbenlyse kompetencer, og som er godt for Danmark. Hun er et godt kort, siger Thorning.

Dermed skal der både findes en ny politisk leder for De Radikale, og der vil komme en ministerrokade i regeringen.

Thorning går ud fra, at De Radikale fastholder Økonomi- og Indenrigsministeriet, siger hun.

DR Nyheder erfarer, at det bliver partiets og Danmarks skatteminister Morten Østergaard, der overtager posten som politisk leder efter Vestager. Samtidig bliver han ifølge DR Nyheders oplysninger den nye økonomi- og indenrigsminister.

Kan sikre en tung post i kommissionen

Thorning siger, hun siden juni har forhandlet med EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, om, at Danmark får en tung kommissær-post.

- Vi har gjort det klart, at vi kun vil sende en så dygtig person, hvis vi kan få en tung post. Jeg er sikker på, vi får en tung post, siger statsministeren.

Thorning vil ikke ud med hvilken kommissærpost, som Vestager får.

- Hun (Vestager, red.) er en målrettet politiker, som knokler for Danmark, og det vil hun også gøre fremadrettet. Jeg er sikker på, hun bliver en stærk og indflydelsesrig kommissær. Jeg vil savne hende, men sådan er det. Og det bliver godt for Danmark. Vi har truffet en rigtig god beslutning i forhold til vores næste kommissær, siger Thorning.

Vestager ser frem til opgaverne i EU

Vestager skriver selv på Twitter:

- Helle har netop sagt det. Jeg glæder mig enormt meget til opgaverne som dansk kommissær.

Morten Østergaard er hurtigt ude med lykønskningerne til sin formand.

Han skriver på Twitter:

- Tillykke med kommissærposten, Margrethe. Stolt af dig, resultaterne og samarbejdet. Du løftede først partiet, siden landet, nu EU, skriver skatteministeren.

På nuværende tidspunkt har Danmark konservative Connie Hedegaard siddende som klimakommissær. Hun takker af, når Jean-Claude Juncker har nedsat sit nye hold, der begynder arbejdet i EU 1. november.

VIDEO - Vestager afviste toppost 29. august. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54003ef4a11f9d0244d97859

FacebookTwitter