Vestager: Vi bestemmer stadig for meget

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager erkender, at der er lang vej til mere selvbestemmelse for kommunerne. Og hun fastholder anlægsloft.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager erkender, at det tager lang tid for regeringen at føre sin ambition om mere kommunal selvbestemmelse ud i livet.

Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager kan godt forstå, at en del kommunalpolitikere er trætte af, at folketingspolitikerne blander sig.

- Jeg tror bestemt, at Christiansborg bestemmer for meget. Men vi bestemmer mindre, end vi gjorde for et år siden. Stille og roligt ændrer vi på beskæftigelsesområdet, på udbudsområdet. Vi har lagt et folkeskoleforslag frem, som betyder mindre stive regler, siger Margrethe Vestager.

Ifølge en undersøgelse, DR Nyheder har lavet, mener syv ud af ti kommunalpolitikere, at Christiansborg blander sig for meget.

Og S-R-SF-regeringen har i sit grundlag sat sig for at begrænse indblandingen.

- Vi har den ambition, at man lokalt bestemmer mere, men det tager godt nok lang tid at få det ført ud i livet. Vi er begyndt med 160 - tror jeg - forskellige forsøg med mere frihed til de ni frikommuner, og det synes jeg sådan set er en okay begyndelse. Men der er lang vej igen, siger Margrethe Vestager.

Holder fast i anlægsloft

Men økonomi- og indenrigsministeren vil ikke ændre på, at der er en stram økonomisk styring af kommunerne. Og hun holder også fast i anlægsloftet, der betyder, at kommunerne i år højst må bygge for 15,5 milliarder kroner og renovere for 2,5 millarder kroner oveni.

- Vi blander os ikke i, hvor der skal sættes tætningslister op, eller hvilke tage, der skal renoveres, eller hvilke skoler, der skal håndteres. Det er jo et lokalt prioriteringsspørgsmål, og det er jo lige præcis det, politik er: At prioritere indenfor den samlede ramme, siger Margrethe Vestager.