Vestegnsborgmestre: Vores borgere bør komme foran i vaccinekøen - så må jyderne på landet vente

På grund af de høje smittetal på Københavns Vestegn skal borgere her vaccineres før andre, mener borgmestrene.

- Jeg synes jo, man skal starte her, hvor smitten er højest i øjeblikket. Og der skal man sørge for at få vaccineret folk, sådan at smitten ikke spreder sig i hele landet, siger Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Borgerne i de københavnske vestegnskommuner skal foran i vaccinekøen – før blandt andet folk, der bor på landet i Jylland.

Sådan lyder det fra flere af borgmestrene på Vestegnen, hvor smitten er mest udbredt.

- Når de ældste og mest sårbare er blevet vaccineret, så vil det give mening først at vaccinere borgere i de områder, hvor smitten er størst. Der har været stor smitte på Københavns Vestegn, og det er der stadigvæk sammenlignet med det vestlige Danmark. Så det vil give god mening, hvis vi skal have smitten væk, siger Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp.

Borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp (S), mener, det giver god mening at vaccinere borgerne på Københavns Vestegn først. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Han udtrykker dog samtidig en vis forståelse for dem, som eventuelt måtte tænke, at Ishøjs borgere dermed bliver belønnet for ikke at passe godt nok på med ikke at blive smittet.

- Jeg kan godt se argumentet, men hvis man vil have løst problemet med coronasmitte i Danmark, så må man jo vælge de områder ud, hvor der er mest smitte, og så gøre noget ved det der, for så vil det jo være til gavn for alle, siger Ole Bjørstorp.

Vestegnsborgmestrene reagerer på, at tidligere direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg, netop peger på, at borgere i kommuner med høje smittetal, blandt andet vestegnskommunerne, bør komme foran i vaccinekøen for raske voksne.

- Ja, det er der rimelighed i, for man bor også tættere pakket på Vestegnen, end man gør i det jyske, lyder det fra Pernille Beckmann, borgmester i Greve (V).

Er det rimeligt?

- Det er jo der, hvor smitten er størst. Og man må jo sætte ind der, hvor befolkningen bor tættest. Og hvis det er Vestegnen og København, så ville det være rimeligt, at man vaccinerer først her, og så må de andre så vente lidt, siger Pernille Beckmann.

Tre millioner raske voksne

Også Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen mener, at hans borgere skal foran i køen.

- Jeg synes jo, man skal starte her, hvor smitten er højest i øjeblikket. Og der skal man sørge for at få vaccineret folk, sådan at smitten ikke spreder sig i hele landet, siger Henrik Rasmussen.

Når de ældste, de mest sårbare og sundhedspersonalet er blevet vaccineret, er det de tre millioner raske danskere mellem 16 til 64-åriges tur til få tilbudt vaccinen. Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinekalender bliver det til maj.

Men der er endnu ikke taget stilling til, i hvilken rækkefølge de tre millioner i den såkaldte gruppe 12 skal vaccineres - for eksempel om det skal være de ældste over 60 år først.

På dette tidspunkt er de ældste, mest sårbare og sundhedspersonalet altså blevet vaccineret. Og det er her, at Vestegnsborgmestrene mener, at det giver bedst mening, at lade deres borgere kommer forrest i køen.

Men tror du ikke, at man i nogle af de kommuner i Jylland, der har lav smitte, vil sige: Hvorfor skal vi springes over?

- Det her er ikke et spørgsmål om, hvem der kommer først, men om at undgå smitten, siger Henrik Rasmussen.

- Jeg synes, at det er både menneskeligt og helt okay, at man faktisk prøver at løse problemet ved at tage fat i dem, der lider mest i øjeblikket. Og man må sige, at det gør man faktisk i hovedstadsområdet. Så jeg synes, det ville være rigtig fint, at tage fat der, siger Henrik Rasmussen.

Ekspert: Handler om at mindske smitte

Ifølge tidligere direktør i Statens Serum Institut, Nils Strandberg, bør man sætte borgere i kommuner med høje smittetal foran i køen.

- Det vil være ret klogt at starte med de områder, hvor der er den højeste smittespredning, og det er for eksempelvis i de københavnske vestegnskommuner og i andre områder med meget socialt belastet boligbyggeri i storbyer som for eksempel København, Aarhus og Odense, siger Nils Strandberg.

Så vil det være fornuftigt at vaccinere dem, der bor i storbyerne, før dem som bor på landet?

- Ja, det vil det jo være, for det er jo der, hvor der er mest smitte. Så ud fra et ønske om at forhindre mest smitte, vil det være fornuftigt at gøre det på den måde, siger Nils Strandberg.

Udover det geografiske mener den tidligere SSI-direktør, at der ud fra et hensyn til bekæmpelsen af corona også er en anden gruppe, som bør komme foran i vaccinekøen - nemlig de unge, fordi det er dem, som ’både er mest smittede og dem som er mest årsag til smittespredning.

Tavs sundhedsminister

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at stille op til et interview. Han henviser til Sundhedsstyrelsen.

Men Sundhedsstyrelsen afviser også at stille op til interview med en begrundelse om, at vaccinerækkefølgen er en 'politisk beslutning'.

- Det er endnu ikke fastlagt. Processen er, at Sundhedsstyrelsen udarbejder en faglig indstilling til Sundhedsministeriet – derefter er det en politisk beslutning, hvordan vaccinationerne i gruppe 12 skal prioriteres, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til DR Nyheder.

Sundhedsstyrelsen oplyser ikke, hvornår de planlægger at aflevere deres forslag til vaccinerækkefølgende for de raske 16-64 årige.