VIDEO 13 ghetto-drenge på Christiansborg: Hvorfor skulle vi stemme?

En gruppe drenge med indvandrerbaggrund føler ikke, at de bliver hørt af politikerne. I denne uge var de inviteret på Christiansborg.

Det var to vidt forskellige dele af Danmark, der mødtes, da 13 unge drenge med indvandrerbaggrund, skiftede ghettoen i Tåstrup ud med Christiansborg.

Drengene var sammen med deres ven og forbillede, Subhi Hassan, der er tidligere rollemodel i ungdomsklubben U-Turn, blevet inviteret en tur i Folketinget af politikeren Yildiz Akdogan (S).

- Jeg håber at politikerne kan indse deres fejl, lød det fra Subhi Hassan kort før de trådte ind på Christiansborg.

Subhi Hassan har opfordret unge til at boykotte folketingsvalget, fordi han ikke mener, politikerne lytter til de unge, der er isoleret fra samfundet. Mange af de unge drenge kan ikke se en grund til at stemme.

Derfor besøgte Yildiz Akdogan tidligere ghettoområdet Murskeen i Taastrup for at overbevise Subhi Hassan om, at det er bedre at deltage end at holde sig væk.

ny_ghettodebat_drdk_trtr

Se klippet fra det første møde i Murskeen i videoen herover. Foto: DR

Mødet i ghettoen endte med en invitation til rundvisning og dialog på Christiansborg.

- De bliver nødt til at indse, at isolation fra samfundet ikke er løsningen, siger Yildiz Akdogan.

Dem og os

Drengene kommer alle fra ghettoområdet, men har forskellige baggrunde. En har gennemført en HTX, en er lærerstuderende, en er netop kommet ud af fængslet og flere 'laver ikke det store for tiden'.

Alle var de trætte af 'dem og os'-opdelingen, og at de sjældent bliver kaldt danskere, men 'indvandrere' eller 'muslimer' - samtidig med, at samfundet forventer, at de opfører sig som danskere.

- Jeg er født i Danmark og har dansk pas. Hvorfor skal jeg så have ekstra spidse albuer for at komme frem. Nogle gange er jeg dansker, andre er jeg indvandrer. Hvor vil I hen med det? spurgte en af drengene, Haisam Assi, til mødet.

Hvad kan I selv ændre

Yildiz Akdogan erkender, at tonen kan være hård overfor to-sprogede, og at det kan være sværere at komme i betragtning til praktikpladser og jobs med et fremmedklingende navn. Men hun bad samtidig drengene om at kigge indad:

- Kære venner, vi ser stadig, at det er nogle af jer, der topper i statistikken over kriminalitet og arbejdsløshed, lød det fra Yildiz Akdogan.

- Vi kan godt sige, at 'det er kommunen og samfundets skyld, og det er fordi, vi er muslimer'. Men vi er også nødt til at sige; er der en lille ting, vi selv kan gøre for at rykke os en lille smule, sagde hun.

Nogle af drengene fra ghettoområdet fik taget et billede foran maleriet fra Grundlovsændringen i 1915 på Christiansborg. Politikeren Yildiz Akdogan håber hun kan overbevise dem om at stemme til valget.

Selvom politikeren og drengene langt fra blev enige om alting på mødet, mente begge parter, at der kom noget positivt ud af det. Drengene følte sig mere hørt end tidligere. Politikeren håber, at hun har rykket ved nogle holdninger:

- Jeg håber, jeg kan få nogle af dem til at stemme, lød det fra Yildiz Akdogan.

Se drengene besøge Christiansborg i videoen over artiklen.