VIDEO 20 år med Dansk Folkeparti: De hånede og grinede af os i starten

I begyndelsen var der kun få, der troede på, at Dansk Folkeparti kunne få succes, men den der ler sidst, ler bedst.

For 20 år siden havde Pia Kjærsgaard og hendes politiske ligesindede kun 'meget, meget små' chancer for at komme i Folketinget med deres nye parti, mente DR's daværende politiske redaktør:

- De starter uden et partiapparat og uden et egentligt partiprogram, lød det fra redaktør Henning Olsson.

Den daværende formand for De Konservative, Hans Engell, ville ikke afvise et eventuelt samarbejde med partiet, men:

- Pia Kjærsgaards parti kan aldrig nogensinde udgøre det solide, parlamentariske grundlag for en borgerlig regering, sagde den konservative formand i 1995.

Men de tog begge fejl.

Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti blev valgt ind ved Folketingsvalget i 1998, og er i dag Danmarks næststørste parti med en svimlende opbakning fra 21,1 procent af vælgerne. I adskillige år har deres mandater været med til at give borgerlige politikere adgang til regeringskontorerne.

I begyndelsen var det især udlændingepolitikken, der - ligesom i dag - fyldte meget for partiet. Men selvom Pia Kjærsgaard på Dansk Folkepartis første pressemøde erklærede, at hun følte sig sikker på at blive valgt ind, var troen på projektet ikke stor udefra:

- De hånede os og grinede af os og troede ikke på os overhovedet, siger hun i dag.

Mandag aften kl. 20:00 sender DR1 programmet "20 år med Dansk Folkeparti". Det sker i anledning af, at Dansk Folkeparti fejrer 20 års fødselsdag tirsdag den 6. oktober. Se klip i videoen over artiklen.