VIDEO Hækkerup: Tag to glas rødvin - og tag så lidt på konen

Sundhedsministeren trodser anbefalinger og afviser at gribe fat i afgiftsskruen i regeringens nye sundhedsudspil.

Det bliver ikke de skrappe afgiftsværktøjer, der bliver taget i brug over for danskerne i regeringens nye sundhedsudspil.

Der vil ikke være løftede pegefingre eller tvang for at få folk ind i en sundere livsstil. I stedet skal danskerne motiveres til at tænke sig bedre om, lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup:

- Når man sidder om grillen, er det altså hyggeligere at tage et glas rødvin end at spise kogt broccoli. Altså, tag dog et glas rødvin, tag et til - og så i stedet for at tage det tredje, så tag dog lidt på konen, lød det fra Hækkerup, da han torsdag aften gæstede DR2 Deadline.

Bedre behandling - ikke højere afgifter

Ministeren lagde vægt på, at der i regeringens nye sundhedsudspil 'Jo før - jo bedre' er sat flere penge af til at forebygge alvorlige livsstilsygdomme.

Der vil eksempelvis være bedre mulighed for at komme på rygeafvænningskurser og komme i behandling for alkoholmisbrug. Men Hækkerup afviser at hæve afgifterne på alkohol og tobak, som de har gjort i mange andre lande, og som Kræftens Bekæmpelse tidligere har anbefalet:

- Min vej er ikke at straffe sig frem eller afgiftbelægge sig frem. Det skal også være muligt at være til stede i sit eget liv. Det skulle gerne være sådan, at vi lever længere, fordi det er dejligt at være her, lød det fra Nick Hækkerup.

Regeringens sundhedsudspil er en del af det kommende finanslovsudspil, som ventes at blive præsenteret i næste uge.

Se uddrag fra interviewet med Nick Hækkerup i videoen over artiklen.