VIDEO Inger Støjberg definerer god integration på 25 sekunder

VIDEO Integrationsministeren giver her sit personlige bud på, hvad god integration er i hendes øjne.

Flygtninge, indvandrere og efterkommere skal tage danske værdier til sig, før integrationsminister Inger Støjberg (V) vil kalde dem godt integrerede.

- Man kan sige præcis, hvad man vil. Man kan også tegne, hvad man vil her, også skal man forsørge sig selv.

Det siger ministeren blandt andet, når hun helt kort skal forklare, hvad god integration er i hendes øjne.

Du kan høre hele hendes svar i videoen øverst i artiklen.

Få er i gang med integrationsuddannelse

I videoen giver Aalborgs borgmester og formand for KL's Arbejdsmarkedsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), og viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Pernille Knudsen, også deres bud på god integration.

De tre parter reagerer i dag på, at kun 81 flygtninge er kommet i integrationsgrunduddannelse (IGU), siden uddannelsen kom til verden ved trepartsforhandlingerne i foråret.

Hos DA sender Pernille Knudsen ansvaret videre til kommunernes jobcentre.

- Virksomheder skal jo først og fremmest drive virksomhed. Deres primære opgave er jo ikke en beskæftigelsesindsats. Det er jobcentrene der har den opgave. Og der er for mange virksomheder, som ikke er blevet kontaktet af jobcentret med henblik på at tage et ansvar for denne her opgave, siger hun.

FAKTA OM IGU-FORLØB

  • Integrations-Grunduddannelsen, ofte forkortet til IGU, er en to-årig uddannelse, hvor flygtninge kan kombinere arbejde på en virksomhed med 20 ugers uddannelse eller kurser.

  • Lønnen svarer til lærlingeløn og ligger på 50-120 kroner i timen, afhængig af jobtype.

I KL understreger Thomas Kastrup-Larsen, at jobcentrene gør alt, hvad de kan for at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Inger Støjbergs mål er, at flere skal i IGU-forløb, men hun vil ikke give et tal på, hvornår målet er noget.

- Vi skal da langt højere op, men jeg vil ikke sætte tal på, fordi for mig handler det om, at de mennesker, der kommer til Danmark, skal forsørge sig selv. Men om de så har brugt den trædesten, der hedder IGU, eller om de selv har fundet ind på arbejdsmarkedet, det synes jeg ikke, at man skal sætte mål op for, siger integrationsministeren.