Tema Eva Kjer Hansen-sagen

VIDEO Løkke indkalder til møde: Vil se om der fortsat er flertal bag regeringen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkalder til krisemøde i blå blok, efter at De Konservative har trukket tæppet væk under Eva Kjer Hansen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indkaldt lederne af de blå partier til et krisemøde i aften klokken 21 for at sikre, at regeringen fortsat har et flertal bag sig.

Det skriver Løkke på Twitter, efter at De Konservative har udtrykt mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen (V) som følge af forløbet om landbrugspakken:

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, gør det på et pressemøde klart, at partiet fortsat står bag regeringen.

- Vi har ikke noget ønske om at vælte regeringen, men vi vil ikke stå og puste os op, hvis vi ikke mener det alvorligt. Det Konservative Folkeparti er jo ikke et parti uden rygrad, der bare ser til at tingene ikke er i orden, siger han.

- Vi vælter ikke regeringen. Den kan vælte sig selv, siger Søren Pape Poulsen.

Eva Kjer Hansen har flere gange oplyst til Folketinget, at landbrugspakken, der er forhandlet på plads i blå blok, kommer til at gavne miljøet.

Men regeringen kan kun komme frem til positive miljøeffekter allerede i 2016, fordi der er regnet forhold med, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre - og fordi der er regnet effekter med fra flere år tilbage.

Det har De Konservative stejlet over og krævet kompensation for. Og på et samråd tidligere i dag krævede partiet også en klar erkendelse fra ministeren om, at hendes regnestykke ikke holder.

Men Eva Kjer Hansen ville kun erkende, at der skulle have været en "lille stjerne" ved en tabel, så miljøeffekterne havde stået klarere.

Hun fastholdt desuden, at Folketinget på intet tidspunkt er blevet vildledt i sagen.

Det fik De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, til at udtale, at Eva Kjer Hansen ikke havde gjort det lettere for sig selv.

Hør Søren Pape Poulsen udtale sig om, hvorvidt de vil vælte regeringen, i klippet i toppen af artiklen.

Opdateres...

Sagen kort

  • 14. februar skriver Berlingske, at flere forskere er uenige med regeringen i, at den nye landbrugs- og miljøpakke kommer til at gavne naturen. De anklager regeringen for "kreativ bogføring" og "misinformation".
  • Eksempelvis medtages de senere års opnåede positive miljøeffekter, så regnestykket kommer til at se bedre ud i 2016, når landmændene får lov at bruge mere gylle eller kunstgødning.
  • 15. februar: Under en teknisk gennemgang af landbrugspakken for de blå partier kommer det frem, at pakken samlet set vil betyde en forringelse for miljøet. Det får rød blok til at kræve samme gennemgang.
  • Derfor blev der tirsdag afholdt en høring af forskere og et samråd med miljø- og fødevareministeren. Få timer efter udtrykker De Konservative mistillid til Eva Kjer Hansen.