VIDEO Løkke: Vi skal blive bedre til at tale tysk

Statsministeren vil styrke undervisning i tysk og fjerne barrierer for udveksling.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte dagens besøg i Tyskland til at varsle et et øget fokus på det store naboland.

- Vi vil gerne lave et Tyskland-initiativ, som følger op på den øgede satsning, der allerede er i Tyskland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministerens løfte blev afgivet i München i Sydtyskland, hvor han mødte ledere af eksportvirksomheder, der er med til at skabe danske arbejdspladser.

I sidste måned konkluderede en analyse fra Dansk Metal, at øget eksport til Tyskland - især de sydlige delstater - kan skabe titusinder af industri-job i Danmark.

Sproget er en udfordring

Erhvervslederne gav Lars Løkke Rasmussen helt konkrete bud på de barrierer, som står i vejen for at høste den store gevinst.

Det handler blandt andet om det tyske sprog, fortæller statsministeren:

- Jeg tror, vi skal se på, hvordan vi øger vores sproglige kompetencer. Tysk fylder desværre mindre og mindre på vores universiteter. Og selvom engelsk bliver et verdenssprog, så er det, der bliver sagt til mig her i dag, at det er vigtigt at kunne sproget, det er vigtigt at være tilstede, det er vigtigt at forstå kulturen.

Love støder sammen

Lars Løkke Rasmussen så gerne, at flere danske studerende kunne komme på udvekslingsophold i Tyskland. Men også her står der en forhindring i vejen.

- Der har vi det problem, at når unge tager ud fra universiteterne på et virksomhedsophold, så må de ifølge dansk lovgivning ikke få løn. Ifølge tysk lov, der skal de nu have en minimumsløn - og så har vi pludselig skabt en barriere der, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Det handler simpelthen om at samle en masse konkrete ideer sammen og lave en strategi, som sikrer, at vi kan komme til at fylde mere i Tyskland.