VIDEO Martin Henriksen til Ali: Du er ikke dansk

DF-ordføreren mener ikke, at Ali Izzat er dansk, selvom han er født og opvokset i Danmark.

Ali Izzat er født og opvokset i Danmark og har dansk statsborgerskab. Alligevel føler den 22-årige mand med irakiske rødder sig ikke selv dansk.

Det er han ikke alene om. Ifølge en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for DR Nyheder, føler hver sjette med indvandrerbaggrund i Danmark sig ikke dansk.

DR Nyheder har inviteret Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti og Mathias Tesfaye fra Socialdemokraterne hjemme hos Ali, der bor i et skur på fire kvadratmeter.

Her bliver de to politikere spurgt til, hvorvidt Ali er dansk.

- Ud fra det, som jeg har vurderet, vil mit svar være nej, lyder dommen fra Martin Henriksen, som uddyber:

- Hvis du lever i et parallelsamfund, hvor det hele er centreret om ting, som ikke har noget med dansk kultur og danske traditioner at gøre, så er det svært at sige, udover at du bor i Danmark og taler det danske sprog, hvad der gør, at du har et fællesskab med resten af befolkningen.

Martin Henriksens svar får Ali til at svare således:

- Jeg får ikke lov til at føle mig dansk.

Til det påpeger Mathias Tesfaye, at det at føle sig dansk, er noget, Ali selv skal gøre og ikke noget, andre kan give ham.

Ifølge Martin Henriksen kan Ali blive mere dansk ved for eksempel at dyrke danske højtider som julen.

Se klippet øverst i artiklen og se mere til Ali i programmet ”Ali og hans brødre”. Her kan man følge Alis liv i et af landets ghettoområder med forældre, der aldrig har lært at tale dansk og brødre, der blev tiltrukket af bandemiljøet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter