VIDEO Naser Khader: Var jeg diktator, ville jeg hjælpe de internt fordrevne i Syrien

Min fætters barnebarn tisser i bukserne, når hun hører et fly, siger Naser Khader, som mener, at indsatsen i Syrien skal målrettes de civile.

Det område i Syrien, hvor Naser Khader blev født og voksede op i, er blevet udryddet.

I dag er det præcis fem år siden, at krigen startede i Syrien. Dengang gik befolkningen på gaden med et krav om reformer, men Syrien - med præsident Bashar al-Assad i spidsen - svarede militært tilbage, og så var en blodig krig skudt i gang.

Naser Khader kom til Danmark som 11-årig, og han har gode minder fra Syrien, hvor han plukkede oliven og vandmeloner med sine bedsteforældre. Men det er længe siden, at de syriske børn, har kunnet tage sig sådan en frihed.

Hvis det stod til Naser Khader, var det dem – de civile - man skulle hjælpe.

- Min fætter fortæller mig, at hans barnebarn – som er en pige på tre år – at hver gang hun hører fly-lyde, så tisser hun i bukserne. Hun er nok ikke det eneste barn, der har det sådan, siger Naser Khader.

Han mener samtidig, at det er nødvendigt med flyforbudszoner i både det sydlige og nordlige Syrien.

Millioner på flugt

Over seks millioner er internt fordrevne i Syrien, og 3,7 millioner børn er blevet født under krigen. Mange syrere er samtidig flygtet til nabolandet Jordan, og netop her har DR Nyheders reporter Thøger Kirk for nyligt været på besøg i flygtningelejren Zaatari - bare ti kilometer fra Syriens grænse.

- Det, som gør det største indtryk på mig, er, at halvdelen af dem, der bor der, er under 18 år. Noget andet der gør indtryk, er, at alle har et håb, siger Thøger Kirk.

Hør ham fortælle om sit møde med de syriske flygtninge i Jordan i klippet her:

Klik på play.

Folkekirkens Nødhjælp hjælper både i Syrien og i nabolandene. Selv om de har oplevet, at der i den humanitære indsats er blevet et større behov for genopbygning, så oplever de stadig, at befolkningen har brug for det mest basale.

- Det er ikke mere end 14 dage siden, at vi igen blev nødt til at uddele varme måltider. Det er noget, man ellers typisk ser i starten af katastrofesituationer, siger Christer Lænkholm, katastrofekoordinator i Syrien for Folkekirkens Nødhjælp.

Klik på play.

Se Naser Khader forklare, hvad han mener bør gøres omgående i Syrien, i videoen øverst i artiklen.