VIDEO Sådan så det ud, da tidligere statsministre blev begravet

Statsministre er historisk blevet begravet i fuld offentlighed og ved små, private ceremonier. Få et overblik her.

Der er stor forskel på, hvor store og sørgende begravelser af tidligere statsministre historisk har været.

Men alle bliver vi stedt til hvile på et tidspunkt. Her er et overblik over begravelsesceremonier for tidligere statsministre, og i videoen ovenfor kan du få et indblik i, hvordan det så ud, dengang Stauning og alle de andre blev begravet:

Den endnu største begravelse var Staunings bisættelse i 1942, hvor 8.000 mennesker mødte frem til mindehøjtideligheden i Forum. Efter bisættelsen tog mange mennesker også del i sørgetoget gennem hovedstaden.

Den seneste tidligere statsminister, der blev begravet, var Poul Hartling (V), som blev begravet i 2000, men kun med de nærmeste til stede.

Også Hilmar Baunsgaards familie valgte en privat begravelse, da den Radikale statsminister døde i 1989.

Socialdemokraten Jens Otto Krags bisættelse blev til gengæld en stor, offentlig ceremoni i 1978. I rustvogn blev Krag kørt gennem Danmark til bisættelse i Folkets Hus på Vesterbro (det nuværende Vega) og begravelse på Vestre Kirkegård i København. Undervejs kørte rustvognen igennem fødebyen Randers, hvor folk stimlede sammen for at tage afsked. Under bisættelsen holdt daværende statsminister Anker Jørgensen en tale.

To år forinden den 3. juni 1976 døde socialdemokraten Viggo Kampmann i den sydsjællandske by Store Torøje. Viggo Kampmann var en skattet socialdemokrat. Men et dårligt helbred gjorde, at han tidligt måtte vige pladsen for Jens Otte Krag. Viggo Kampmann fik ikke en stor, offentlig begravelse. Men han ligger på ved Det Røde Hav på Vestre Kirkegård som alle øvrige socialdemokratiske statsministre gør.

Den socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen døde af sygdom i 1960, mens han stadig var statsminister. Derfor blev det markeret meget højtideligt af blandt andre den kongelige familie på Københavns Rådhus.

I 1955 døde en anden socialdemokratisk statsminister, mens han stadig var i embede - nemlig Hans Hedtoft, som døde af hjerteslag under et møde i Nordisk Råd i Stockholm. En stor, sørgende menneskemængde mødte op ved hans bisættelse på Københavns Rådhus - deriblandt Kong Frederik den 9., som ses på videoen.

Facebook
Twitter