VIDEO Se klippet: Her beder embedsmand Uffe Elbæk holde igen med oplysninger

Enhedslisten stiller nu spørgsmål til de råd, en embedsmand gav daværende kulturminister Uffe Elbæk i 2012.

Du skulle fandeme have holdt dig til det, jeg sagde. Du skulle ikke have åbnet den. Sådan lød fra fra en embedsmand i Kulturministeriet til daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) efter samrådet.

- Du skulle fandeme have holdt dig til det, jeg sagde. Du skulle ikke have åbnet den. Du skulle bare være blevet ved med at sige det samme: "Der er ingen formelle habilitetsproblemer, og vi diskuterer alle sager internt."

- Og du forklarer dig jo rigtigt, og du siger sandheden, men de er fucking ligeglade. Nu har de fået lige præcis den kniv ind i revnen, der handler om, at du ikke har lyttet til embedsmændene.

Sådan lyder det fra afdelingschef i Kulturministeriet, Steen Kyed, efter et samråd i 2012, hvor Uffe Elbæk som radikal kulturminister skulle forklare sig i sag om beskyldninger for kammerateri og nepotisme.

Bemærkningerne fremgår af dokumentarfilmen 'Uffes Alternativ', som DR2 viser mandag aften.

Skulle forsvare sig mod anklager

Samtalen finder sted efter et samråd i december 2012 med den daværende radikale kulturminister Uffe Elbæk.

Her skulle han forklare sig for Folketingets Kulturudvalg efter beskyldninger om nepotisme og kammerateri, som den daværende politiske leder for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, blandt andet havde rejst.

Kritikken gik på, at Kulturministeriet havde afholdt fem arrangementer på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) i 2011 og 2012, hvor Uffe Elbæk havde siddet i bestyrelsen, inden han blev minister, og hvor hans mand fik ansættelse i 2012.

Under samrådet fortalte Uffe Elbæk blandt andet, at embedsmændene havde advaret ham om at holde fremtidige arrangementer på AFUK.

I dokumentaren hører man Uffe Elbæk sige, at han bare fortalte sandheden under samrådet.

- Ej, hvor er det irriterende. Jeg er bare ærlig, siger han efter samrådet.

Som det fremgår af dokumentaren, var afdelingschefen ikke tilfreds med de svar, kulturministeren gav.

Dagen efter samrådet går Uffe Elbæk af som radikal kulturminister. Samtidig gik Rigsrevisionen ind og undersøgte sagen og rensede i foråret 2013 Uffe Elbæk.

EL gør det nu til en sag

Det er bemærkningen fra embedsmanden i Kulturministeriet, som ifølge Mediawatch nu har fået Enhedslistens medlem af Kulturudvalget, Pernille Skipper, til at stille spørgsmål til den nuværende kulturminister Bertel Haarder (V).

Hun vil gerne vide, om det får konsekvenser, at en embedsmand råder en minister til at undlade at fortælle om alle aspekter af en sag, når Folketinget kalder en minister i samråd:

"Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren agter at følge op på oplysningerne om, at en embedsmand i ministeriet har rådgivet en minister til ikke at fortælle om alle omstændigheder i en sag, som er genstand for Folketingets interesse i et samråd, og om ministeren har til sinde at følge op generelt i ministeriet samt overfor enkelte ansatte for at sikre, at dette ikke for fremtiden gentager sig."

Mandag aften viser DR2 første del af dokumentaren 'Uffes Alternativ' kl. 20.45.