VIDEO Tesla-chef kritiserer Danmark: Regering sender negativt signal om el-biler

Danmarks grønne image er på spil, hvis vi fjerner støtte til elbiler, mener Elon Musk fra Tesla.

Grundlæggeren af det amerikanske elbil-firma Tesla, Elon Musk, kritiserer den danske regering for ikke at ville forlænge ordningen, der fritager elbiler for afgifter.

Regeringen har signaleret, at der ikke bliver råd til at fritage elbiler for afgifter, når den nuværende ordning udløber til nytår.

- Det er et spørgsmål om, hvilket signal regeringen ønsker at sende: Et signal om bæredygtig transport eller det modsatte. Der kommer en meget vigtig korsvej i historien – når afgiftsfritagelsen udløber 1. januar, vil det virkelig skade situationen for elbiler, siger Elon Musk i et interview med DRs Steffen Kretz.

Se Steffen Kretz' interview med Elon Musk i videoen i toppen af artiklen.

Støtte vigtig i begyndelsen

Elon Musk roser Danmark for at være et foregangsland på miljø- og klimaområdet. Men det kan skade vores grønne image internationalt, hvis støtten til el-biler bliver fjernet, mener han:

- Jeg synes, at det vil sende et temmelig negativt signal. Danmark har virkelig en mulighed for at blive ledende i verden med el-biler, siger Elon Musk.

Tesla-chefen understreger, at elbiler kun har brug for støtte "på kort sigt".

- Jeg tror ikke, at støtteordninger vil være nødvendige i det lange løb. Men i begyndelsen er de meget vigtige for at opmuntre forbrugere til at indtage en ny teknologi, siger Elon Musk:

- Og det baner vejen for den store løsning, når det gælder global opvarmning og klimaforandringer.

Venstre: Ikke råd

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere udtalt, at han først i løbet af efteråret vil melde ud, hvad der skal ske med afgifterne på elbiler.

Men skatteordfører Louise Schack Elholm (V) mener ikke, at Danmark har råd til at fritage elbiler for afgifter:

- Jeg mener, at det, at vi ikke fortsætter en afgiftsfritagelse for visse biler frem for andre, har en signalværdi i den her retning. Det er et spørgsmål om, hvad der er råd til i den danske økonomi. Og her er der simpelthen ikke råd til at give den her forskelsbehandling, siger Louise Schack Elholm.

Se Steffen Kretz' interview med Elon Musk i videoen i toppen af artiklen.