Vidne udfordrer Støjberg: 'Centralt dokument' var dødt og borte

Støjberg har kaldt dokument for centralt, men flere embedsfolk tillagde det ikke nogen værdi.

Endnu et centralt vidne modsiger tidligere V-minister Inger Støjberg. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Inger Støjberg (V) bliver på ny modsagt af en embedsmand i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Den daværende integrationsminister godkendte 9. februar 2016 et notat, som hun efterfølgende har kaldt 'fuldstændig centralt'.

Men daværende kontorchef Jesper Gori har onsdag over for Instrukskommissionen, der er nedsat for at se på sagen, en noget anden udlægning.

- Efter min opfattelse er det notat dødt og borte, siger han og refererer dermed til, at han ikke opfatter det som, at ministeren rent formelt har godkendt det.

Støjbergs forklaring er, at hun med godkendelsen af notatet accepterede, at der skulle ske undtagelser i adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Det ville være lovligt.

Hun har ellers ikke omtalt notatet tidligere hverken i pressen eller i samråd, før hun nævnte det under en afhøring. Embedsværket har tillagt notatet en noget anden værdi end ministeren. De forstod det sådan, at ministeren ville have en undtagelsesfri ordning, hvilke er ulovligt.

Gori opdagede først godkendelse året efter

Når sager er blevet oprettet i det interne journaliseringssystem, skal det på et tidspunkt lukkes, og det er sket ved, at den ene af ministersekretærerne godkender sagen. Men Jesper Gori forstår godkendelsen som en ren teknisk lukning af sagen og ikke som en officiel godkendelse.

Under alle omstændigheder blev han ikke klar over, at notatet var godkendt før året efter.

- Jeg opfatter det som, at ministersekretæren lukker notatet og sender det retur og opfatter det ikke som noget, der har en værdi længere. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg bliver opmærksom på, at hun har gjort det, jeg tror først, det er i 2017, siger han.

Han uddyber, at det er usædvanligt, at der i systemet står, at "ministersekretæren godkender på vegne af sig selv", og at det ikke er ministeren, der har godkendt det.

Ordning, ikke pressemeddelelse blev diskuteret på møde

Daværende afdelingschef og topjurist i ministeriet Lykke Sørensen har tidligere forklaret, at notatet heller ikke spillede en særlig rolle for hende.

Dermed forstod de det ikke som en ordre, der skulle udmøntes. Normalt er det kontoret, hvor sagen hører til, der skal stå for udmøntningen, forklarer Jesper Gori. Men to separate kontorer samarbejdede om sagen.

Inger Støjberg har ellers sagt, at notatet var hendes 'grundpræmis' for hele sagen, hvor en pressemeddelelse blev til en ulovlig instruks om, at asylpar skulle adskilles. Det blev den, fordi der ikke blev udsendt en egentlig instruks.

Folketingets Ombudsmand har kaldt instruksen ulovlig, fordi adskillelsen foregik undtagelsesfrit.

Inger Støjberg har tidligere sagt, at hun ikke blev advaret om, at en ordning uden undtagelser kunne være ulovlig. Det har flere embedsfolk ellers vidnet om, at hun blev, hvilket bakkes op af interne mails fra dengang.

Hun har sagt, at hun har fjernet forbeholdene fra pressemeddelelsen, der kom til at fungere som en instruks. Departementschef Uffe Toudal Pedersen gik med til at udsende den. Forbeholdene gik på, at hvert enkelt par havde ret til en individuel vurdering.

Jesper Gori uddyber videre, at det var ordningen og ikke pressemeddelelsen, der blev diskuteret på et møde 9. februar.

/ritzau/