Vil have nye regler for bopælspligt

Danmark vil ikke undvære bopælspligten, som betyder, at man ikke kan købe en landbrugsejendom over 30 hektar uden at på på ejendommen. Stik mod forventning gik en dom fra EF Domstolen i dag Danmark imod.

Landets landbrug skal være beboede, for der skal være liv på landet. Det er politikerne enige om, så nu skal reglerne om bopælspligt laves om. (Foto: Thure Jørgensen)

Politikerne er enige. Hvis det ikke er tilladt at have lov der kræver bopælspligt i landbruget, skal reglerne laves om.

EF-Domstolen har afgjort, at bopælspligten på danske landbrugsejendomme strider med kapitalens frie bevægelighed.

Venstre er overrasket over dommen, og EU-ordfører Charlotte Antonsen vil have reglerne omformuleret, så de ikke strider mod EU-traktaten.

Lagde op til en anden afgørelse

Afgørelsen er overraskende, fordi EUs generaladvokat havde lagt op til at give Danmark medhold i en sag startet af den tyske statsborger Uwe Kay Festersen i 2003.

Han havde blæst på bopælspligten i perioden fra 1998 til 2003 og fik derfor en bøde på 5.000 kroner.

Charlotte Antonsen siger, at der ikke er nogen tvivl om, at Danmark skal have regler, der forhindrer rige danskere og udlændinge i at opkøbe danske landbrugsejendomme i stor stil.

Dansk Folkeparti kalder afgørelsen et eksempel på, at EU udvider sit magtområde og begrænser Danmarks muligheder for at bestemme selv.

Kalder domme urimelig

Partiets EU-ordfører, Morten Messerschmidt, kalder dommen urimelig.

Både R og Enhedslisten har har kaldt fødevareminister Hans Christian Schmidt i samråd i Folketingets Europaudvalg i morgen for at få en forklaring på dommen.

S og Dansk Landbrug er overraskede over dommen, og de mener at reglerne skal formuleres om, så der fortsat vil være liv på landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk